Funkis i trädgården

Avskalat och sparsmakat är ledorden för en funkisträdgård. Här får du veta hur du skapar en funkisträdgård, oavsett i vilken växtzon du bor.


Funktionalismen hade sina glansdagar på 20- och 30-talen och så kallade funkisvillor är i dag populära objekt på bostadsmarknaden. Men trädgårdarna går sällan i samma stil som husen och en romantisk ”mormorsstil” passar inte speciellt bra till den strikta sparsmakade och rena arkitekturen. A och O när man skapar trädgården runt funkishuset är att reducera synintrycken till ett minimum så att mer fokus istället läggs på byggnaden. Man gör en så kallad minimalistisk trädgård.

Med grus och sten skapar du en perfekt funkismiljö.

– Grundbegreppet för miljön runt ett funkishus är avskalat, sparsmakat och strikt utan att trädgården för den skull blir en japansk trädgård, säger Ylva Landerholm, trädgårdstekniker och trädgårdsrådgivare.

– Någon slags stenbeläggning är ett måste, till exempel en stengång med gårdssingel omkring stenarna, eller en helt renodlad stengång. Det viktiga är att den inte framhäver sig, utan bara finns. Det är huset och dess detaljer som istället får visa sig i all sin enkelhet och skönhet. Välj inte en krattad singel- eller grusgång. Då uppfattas det oftast som japanskt, eller en riktning mot den gamla allmogeträdgården, den med krattade gångar.

Så här skapar du en funkisträdgård:

Belysning
Höga smideslyktor är bannlysta i en funkisträdgård, det passar helt enkelt inte in i denna miljö enligt Ylva Landerholm. Välj hellre låga pollare på cirka en meter. Placera gärna belysningen som en axel ut från husets entré eller hörn, det ger en fin klar linje.
Strama träd kan belysas underifrån så att raka uppåtgående ljuspunkter ser ut att leda mot huset, det är fint och blir en stilfull linje.

Träd
På samma sätt kan träd placeras, raka, smala och strama linjer. Undvik träd som är för dominerande i utseende eller växtsätt, de mer strikta träden får istället på ett fint sätt visa på huset och dess funkisstil.

Lämpliga träd:
Pelarkörsbär (zon 5) eller pelarasp (zon 8)
Pelaravenbok och pelarbok, till exempel blodbok (zon 4) eller pelarek (zon 6)

Överhuvudtaget har smalare träd ett striktare växtsätt, och här finns flera fina alternativ, gör ett besök i någon av våra större plantskolor, där ser man träden ute på fält, i en luftigare miljö och kan se både formspråk och användningssätt tydligare.

Smala träd.Avenbok.

Träd.Fina pelarträd till funkisträdgården. Se den kala avskalade miljön och i bakgrunden de karga tallarna, en fin start för en minimalistisk trädgård.

Gräs
Alla former av gräs är tacksamma att använda i en funkissträdgård, och utbudet av sorter har ökat. Gräs växer långt upp i Sverige och kan kombineras med andra växter eller användas för sig på ett harmoniskt sätt.

Buskar
Använd gärna vissa bärbuskar, kanske till och med uppstammade, de kan många gånger göra sig fint i en funkisträdgård.
Andra tips är pärlbuske, lagerhägg, pelarberberis, många sorter av olvon och azaleor, samt häggmisplar, bambu, rönn, rönnsumak, och till och med tall.

Perenner
Välj fritt! En lite mer bångstyrig perenn eller en riktig färgklick kan tonas ner av den i övrigt strikta miljön, här är några tips som generellt passar i en funkismiljö: jättekungsljus, malört, stranddrift, tjärblomster, astilbe, lammöron, kransveronica, samt rosenstav.

 – Minimalistiska trädgårdar är ofta väldigt lättskötta. Kanske är det på grund av avsaknad av alla mormorsrabatter, alla odlingsytor eller felplacerade buskar som i sig försvårar skötseln – en sådan trädgård får man lägga bra många fler timmar på i onödan, säger Ylva.

Trädgårdskarta.Så här skulle en typisk funkisträdgård kunna se ut. Illustration Ylva Landerholm.

Har du ett funkishus, eller står i begrepp att skaffa ett – med rätt planering kommer inte trädgården att bli en börda utan till glädje både för dig och förbipasserande.

Funkishus.Se till att inte dölja ett hus som detta med för mycket växtlighet, lyft istället fram det med hjälp av belysning, stilrena krukor av betong och strikta prydnadsgräs. Foto Ylva Landerholm.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar