Lättskött oas – Nordiska trädgårdar

Man måste inte ha plantor och gräsmatta som kräver mycket arbete. En tomt ska anpassas till dem som bor där, menar norske blomexperten Finn ­Schjøll.

Finn Schjøll eller ”Blomster-Finn” är en av Norges duktigaste blomsterdekoratörer och en munter blomexpert på norsk TV sedan 1987.

Hans egen tomt gjordes i ordning för ett år sedan – på ett ganska drastiskt sätt. Planen var att det inte skulle finnas vare sig gräsmatta, damm eller träd på tomten. Samtliga växter i trädgården grävdes upp, de växter som skulle användas planterades om. Övriga togs bort.

– På så sätt kan man börja med helt ”blanka sidor”, säger Finn Schjøll.

Resultatet innebär att trädgården nu kan skötas på maximalt 30 minuter per vecka.

Här bor: Finn Schjøll och Knut Bakke.
Yta:
ca 600 kvadratmeter.
Plats: Utanför Tønsberg i Norge.

Blomster-Finns bästa råd för att anlägga en ny tomt:

Gräv upp alla växter och ta sedan bort dem du inte ska använda. Plantera om de växter du vill behålla.

Planera noga, läs och lär.

Testa en planta minst tre gånger innan du ger upp den.

Finn har dock alltid sekatören med sig. Alla växter har köpts på plantskolor, så här finns inget specialimporterat. Klematis, hortensia, azalea och rosenspirea blomstrar i överflöd. Här finns också några få funkia och Cimicfugia. Ett citronträd skapar sydländsk stämning vid sittgruppen. Blir det frost en natt lyfts citronträdet bara in i ett ljust och svalt rum.

Finn använder vackra krukor av betong, keramik och trä. Krukor och möbler har neutrala färger som framhäver växterna i stället för att konkurrera med dem. Runt huset finns flera idylliska platser där man kan slå sig ner och njuta av omgivningen.

– Det är viktigt att alla delar av tomten är lättåtkomliga och att det är lätt att gå runt huset, säger Finn Schjøll. Vi har bara en enda trappa och det är där morgonsolen kommer. Det är så skönt att sitta på den stora, fina trappan och njuta av en kopp kaffe på morgonen.

1. Klematis, 2. magnolia, 3. citron, 4. syrenhortensia, 5. rosenspirea,
6. pelargoner. Illustration: Ralf Kronholm


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar