På vintern tar trädgården form – Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

Hanne Karins största intresse är fleråriga växter och sommarblommor som odlas fram i växthuset. Hon vet hur en drömträdgård gradvis förändras och utvecklas till en helhet över en längre tid.

Under vintern tar hennes trädgård form genom inomhussådd; värmen tänds i växthuset och solstrålar och solvärme utnyttjas maximalt. Tiden före påsk är såtid, för då är dagsljuset starkare och dagarna längre. Så fort snön smälter undan och våren står för dörren rensar Hanne Karin rabatterna och plockar bort döda växter. Sedan gödslar hon och gör klart för plantering av nya fleråriga växter och sommarblommor inför nästa säsong. Gamla växter delas och föryngras.

Låt trädgården blomma hela trädgårdssäsongen

Hanne Karins vision med trädgården är att skapa naturlig grönska med blommor under hela trädgårdssäsongen och att ha plats för både nyttoträdgård och fruktträdgård. Där ska också finnas tättplanterade områden som kräver minimalt underhåll och öppna gräsytor för skoj, lek och bollspel. På senvintern, när dagarna blivit längre och solen starkare, är fäbodstrappan hennes favoritställe. Där sätter hon sig gärna för en stunds lugn och ro med en kopp morgonkaffe innan arbetsdagen börjar.

Här bor: Hanne Karin och Ivar Tollan med barnen Kaja, Anna och Harald.
Var: På Bogstad Gård i Aurskog, 5 mil från Oslo.
Storlek: 1 000 kvadratmeter.

Hanne Karins tips för vinterarbete

Gör en skiss över de områden som du har tänkt förändra nästa år innan snön kommer. Ta gärna några bilder – det underlättar för minnet.

Snön isolerar och skyddar växter som inte är så tåliga. Men den ska vara lös och lätt snö. Finns ingen snö kan du täcka med granris och säckväv.

Trampa snön hårt runt stammen på dina träd för att hindra gnagare från att ta sig fram och skada dem.


Hanne Karin längtar efter långa ljusa dagar och förbereder inför våren i sitt växthus.


Vita av frost och snö får blommor och buskar annorlunda och spännande former i vinterlandskapet.


Den nya vattenposten med gårdens namn står vid ingången till tomten.


En stor häck skärmar av runt huset.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar