Trädgård med många hemligheter

Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraskar med storslagenhet och snille – detta är ett paradis som har det mesta!



Tomten är bergig och öppnar upp med en grusplan framför huset och en långsmal vacker damm. En brunn, keramikankor och tranor, vatteniris och stora stenblock, ramar in dammen med koi-fiskar och vackra näckrosor i flera färger. Dammen, som har en nedre nivå, rinner vidare utför en liten anlagd bäck, kantad med ostron- och snäckskal, förbi en magnolia sieboldi och olika vindspel, vidare under verandan nedanför huset. Plötsligt öppnar sig hela trädgården som en solfjäder med en inbäddad utsikt från 15 meter nedåt, utåt.

– Dammarna är barndomsminnen för mig med vattenlek vid bäckar i skogen, ett ställe där man får vara sig själv, berättar Horst som har anlagt dammsystemen och som också är hans stora fritidsintresse.

Han berättar gärna om pumpsystem, växter och fiskar som koi, guld- och blåid och kräftor. Förr fanns här till och med stör. Den stora inspirationskällan, och handelsträdgårdens Zetas grundare, Folke Mattsson hade en härlig devis; ”En trädgård ska absolut inte vara dammfri”.

I den här trädgården görs alla anläggningsarbeten med stor lust, improvisation och känsla allt eftersom idéerna kläcks. Här finns inga krav på perfektionism, ty perfekt är man i vardagen på arbetet. I trädgården, som ska ge avkoppling, är det ett långsiktigt arbete och utan riskfyllda investeringar, lite i taget med uthållighet, är filosofin. För trettio år sedan fanns här två rododendronbuskar och en massa bergsknallar. Många gör misstaget att göra ALLT på en gång och då riskerar man att tröttna och göra felplaneringar. Rom byggdes inte på en dag.

Filtreringsdammen och dammen under den höga verandan är naturliga reningsverk med underbara näckrosor och vattenväxter och fungerar samtidigt som barnkammare.
Det var den första dammen som anlades. Längs vattnets väg finns ett litet vattenfall vid lusthuset och det kommer slutligen ner till den stora ovala dammen med den japanskinspirerande bron. Här kan man sitta i lusthuset med en kopp te och titta på duggregn och koi-fiskar de dagar man inte har lust att gräva i trädgården. Vid sidan av lusthuset växer ett ginko bilobaträd och en raritet – magnolia macrophylla, som har de största bladen och blommorna i hela magnolia-släktet.

Bergväggen som alstrar solvärme ligger inbäddad bakom grönskan, ovanför ligger köksträdgården.

Den övre dammen pryds av skulpterade Hägrar. Verandan skymtar innan sluttningen och vattnet rinner sakta nedåt till de lägre dammarna.

Avskildhet med trappor i olika etage

Den nedre delen av trädgården med sina gröna gångar, gör att man lätt försvinner in i grönskan. Exotiska barrväxter och klematis beblandar sig med acaciaträd (frön från Ukraina) och gamla härdiga rosor, som man för länge sedan glömt namnen på. Vid den andra sidan av bergväggen går en täckt gångtunnel med pergola övervuxen av blåregn, mini-kiwi och björnbär. På andra sidan gången möts man av köksträdgården, som inramas av blomsterbäddar (allt efter årstid av t ex tulpaner, riddarsporre, rosenskära, stockros, gul och brun fingerborgsblomma, akleja, ringblomma), med olika sorters jordgubbar, gula hösthallon, örter, potatis, kronärtskockor, jordärtskockor, squash, sallad, schalotten- och röd lök samt lila klätterbönor. Därtill ett växthus med tomater, chili (alltifrån svag till djävulsk hetta), citrongräs, aubergine samt slanggurkor, vilket gör att man under säsongen är helt självförsörjande.

Mitt i allt ihop står en härlig fågelskrämma. Så har promenadcirkeln slutits i den underbara trädgården. Filosofin är enkel; här finns alltid något som blommar. Välskötta gräsmattor är tråkigt och trist. Inga pekpinnar och allt är möjligt. En undran om vattning får ett brutalt men rakt svar; det som inte överlever för egen maskin utan det vatten som regnar ner, passar inte här. Det som överlever överlever.

Köksträdgård med grund av sprängsten

Köksträdgården är Ninas skötebarn. Bergväggen av sprängsten, som är grunden till köksträdgården, byggdes med tålamod och råstyrka.

– Jag plockade sprängsten varje dag som jag tog med i bilen på väg hem från jobbet, berättar Horst.

Här alstras värmen, då solen ligger på hela dagen. Även här rinner vatten längs med berget i en liten kaskad mot den större nedre dammen. Det skapar ett skyddat område, ett skönt mikroklimat.

Vid sidan av det japansktinspirerade lusthuset växer ett ginko bilobaträd och en raritet magnolia macrophylla.

Stolt och glad står fågelskrämman mitt bland grönsaker och stockrosor.

Fem bästa trädgårdstipsen:

1. Skapa olika rum i trädgården för återhämtning och njutning av det man skapat.

2. Växthuset grävdes ur 40 cm, ett golv lades för att odla i stora murartråg, vilket gör att man inte behöver vattna så mycket, samt att näringen stannar kvar utan att rinna ut i jorden omkring.

3. Samla frön och byt med vänner och bekanta, speciellt om man har ovanliga sorter.

4. Laga mat utomhus, samtidigt som man njuter av naturen och umgås med övriga familjemedlemmar.

5. Gör ditt eget örtte. Nina plockar en liten påse varje dag med färska örter och dricker på jobbet. Använd till exempel blad från vinbär och hallon, timjan, citronmeliss, citrongräs, pepparmynta, salvia etc. Plocka, torka och lägg i tättslutande glasburkar inför vintern.

Nina och Horst lever med sin passion för trädgården.

Fakta om trädgården:

Tema: Bergstomt med stor köksträdgård och dammar

Här bor: Nina och Horst

Zon: 2, ibland förskjuten växtperiod till 1 (man prövar sig fram)

Förutsättningar: Mycket kuperad och bergig tomt med sol hela dagen som skapar bra växtkraft

Styrkor/Bästa:
Mikroklimatet gör att höstsäsongen förlängs med 2-3 veckor, höjdskillnaderna att man kan stå på verandan och titta ner i trädgårdens olika rum. Det är alltid något som blommar.

Svagheter/Sämsta: Gräsmattan

Drömmer om: Vi är nöjda med vad vi skapat; det är bra som det är.

Plantlista: fruktträd (aprikos, persika, plommon, päron, svart mullbär), björnbär, hösthallon, vindruvor, mini-kiwi, busk- och klängklematis, magnolia, hortensia, klätterhortensia, blåregn, gullregn, frilandshibiskus, näckrosor, vattenväxter, rosor, perenner, pioner, rhododendron, barrväxter (cypresser, tujor, ginko biloba, blå lärkträd, blågran med enormt stora kottar, mammutträd, kinesisk sekvoja), bambu, elefantgräs, syréner, acacia, samt på våren alla sorters lökväxter.

I växthuset och köksträdgården: fikon, tomater, aubergine, chili, paprika, basilika, citrongräs, slanggurka, squash, bönor, potatis, kronärtskockor, jordärtskockor, lök, sallad, jordgubbar samt allehanda kryddväxter.

Djurliv: koi, kräftor, sländor, fjärilar, grodor, salamander, rikt fågelliv samt sjöfågeln kricka, som häckar på våren i en stor holk som sonen Marcus en gång i tiden snickrat i skolan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar