Vi målar fram vår trädgård!

Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.


Från gatan är det svårt att se, men bara några steg in öppnar trädgården upp sig. På 1 500 kvadratmeter samsas de många träden med buskar och blommor i grupper, som ger ett intryck av flera olika ”rum”.

En gång i tiden syntes strikta gångvägar och raka rabatter här, men detta hade föregående ägare skyfflat igen. En gammeldags trädgård var för arbetsam och i stället hade de sått gräs över det mesta. De stora träden hade lyckligtvis fått stå kvar, de som troligen planterades av sjökaptenen som byggde huset 1931.

De gamla ek- och bokträden från förr ramar in trädgården och ger en härlig rymd. Dessutom finns en rosenrabatt mot gatan kvar och en mängd lökar, som sticker upp lite överallt och ger blomsterprakt tidigt varje vår, berättar Katarina.

Olika sorters doftande petunior finns på många ställen i denna trädgård.Dahlian – en av favoriterna i rabatterna.

Hon och maken Peter flyttade hit den 3 januari 1991. Det främsta minnet från den dagen var att vintergäcken redan blommade! Då var de småbarnsföräldrar och hade lämnat Stockholm för ett liv på Österlen. Varken Katarina eller Peter hade någon erfarenhet av att ha en egen trädgård. Båda är uppväxta i flerfamiljshus och som vuxna hade de också bara bott i lägenhet. Längtan att få en egen oas blev avgörande för husköpet och nu var det bara att ta hand om den stora tomten så gott de kunde.

– Vi har låtit allt ta sin tid. Trädgården har fått växa fram efterhand. Viss inspiration har vi fått från trädgårdsmagasin men till hjälp har vi också haft mina ”tavlor”, som jag målar i fantasin när jag ser de många motiven som finns överallt i trädgården. Främst fascineras jag av hur skugga och ljus faller på en speciell plats. Färger och former blir också tydliga, men jag bryr mig inte så mycket om vad som planteras. Det sköter oftast Katarina om och kommer gärna hem med kassar fulla av olika växter, som hon köpt eller fått, berättar Peter som är landskapsmålare.

Här skymtar en av Peters grålaserade snickarbodar bland digitalis, kastanj, mattram och lagerhägg.

Olika platser att sitta på är viktigt; för morgon, middag, kväll, och för olika vindar och väder. Runt dessa ska det helst finnas doftande växter, anser Katarina.

– Vi har planterat en del rosor men även sommarblommor, till exempel olika sorters doftande petunior som är väldigt tacksamma och lätta att odla.

Då de slår sig ner på dessa ställen i trädgården är det också viktigt vad de har för utsikt. Peter har byggt flera små grålaserade hus och bodar som skapar variation i allt det gröna. På frågan om de har en lättskött trädgård blir svaret snabbt nej! Det är framförallt en sak som är jobbig – all lövkrattning. Ändå finns ingen som helst tanke på att sälja på grund av allt arbete.

Vit kungsljus och praktfull lejongap.

Fem favoriter i trädgården:

1. Gamla fruktträd som blommar fantastiskt.
2. Att det bor fåglar, fladdermöss och grodor i trädgården.
3. Liljetulpaner och dahlior – tänk att de verkligen kommer upp!
4. Utsikten från kökstrappan, helst med en kopp kaffe.
5. Att ta en tupplur i glashuset.

Fakta

Tema: Gammeldags trädgård i bohemisk stil
Här bor: Katarina Johansson och Peter Stolt
Var: Skillinge, Österlen
Zon: 1
Förutsättningar: 1 500 kvm tomt, mager sandblandad jord
Bästa: Att det finns många stora träd som ger lä och vackra skiftningar i ljuset.
Sämsta: Mycket lövkrattning
Drömmer om: Större vinbärsbuskar (Katarina). Klara lampslingor i träden, likt dansbanebelysning (Peter).

Katarina & Peters fem trädgårdstips:

1. Plantera blommor i gamla lövkorgar och baljor som du kan flytta dit de passar bäst. (Se till att det finns avrinning.)
2. Alltför många färger kan ge ett rörigt intryck.
3. Mixa gärna olika gröna färger och former – det ger både liv och lugn.
4. Gör små enkla ”murar” av gatsten eller natursten, som stram kontrast.
5. Ge dig tid att sitta och njuta, även i gryning och skymning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar