Juni är månaden när naken jord övergår i frodig grönska och risken för nattfrost är över i hela landet. Alla förodlade växter är på plats, liksom sommarblommorna i balkonglådor och urnor. Också grönsaksodlingarna tar fart och nu gäller det att hålla jämna steg med växtkraften.
Några enkla tips när odlingarna tar fart:
1. Vattna regelbundet och fortsätt gödsla för att få så kraftfulla grönsaksplantor som möjligt. Punktbevattna gärna.
2. Håll odlingarna fria från ogräs, inte bara för att det ska se prydligare ut utan även för att ogräset stjäl näring från det du odlar.
3. Ett sätt att förenkla skötseln av grönsakslandet, och kampen mot ogräs, är att lägga gräsklipp över jorden. Lagret av gräs hjälper till att hålla jorden fuktig, samtidigt som det inte blir lika lätt för fröogräs att gro. När gräset bryts ner blir det till näring.
4. Låt gärna fiberduken ligga kvar. Om den sluter tätt blir det svårare för skadegörare, som morotsfluga och kålfjäril, att komma åt grönsakerna.
5. Kupa potatisen när blasten tittar upp så att inte knölarna hamnar i ljuset. Ljuset stimulerar potatisen att bilda gifter som solanin och den gröna färgen på knölen är en varningssignal.
6. Vissa grönsaker växer snabbt och är godast att äta späda och mjälla. Så dem flera gånger under sommaren så har du alltid färska:
- Plocksallat.
- Rädisor.
- Rucola.
- Dill.
- Blandningar med späda blad, baby leaves
Att göra i juli (om du vill)
1. Kolla skadedjur
Håll koll på skadedjur. Kläm ihjäl liljebaggar och plocka eventuella spanska skogssniglar så snart de dyker upp för säsongen.
2. Sätt upp växtstöd
Sätt upp växtstöd för höga perenner och för sommarlökar som är på gång. Buskstöd Gladiolus i obehandlat rundjärn, höjd 100 cm, 39 kr, EldGarden.
3. Rensa ogräs
Rensa ogräs innan de har blivit för stora och/eller gått i blom och satt frö.