ANNONS FRÅN HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt och avgasfritt.
Här är 8 redskap att hålla reda på! 

Läs också: Så bekämpar du mossa i gräsmattan

Hcksax

1. Häcksax

Klippta häckar behöver beskäras med jämna mellanrum för att förbli täta och behålla formen, och med en batteridriven häcksax går det snabbt och enkelt. De flesta häckar passar bäst att klippa under JAS-perioden, juli-september, men större ingrepp görs under vårvintern, innan häcken fått nya knoppar. En stånghäcksax med teleskoprör är ett smidigt redskap för klippning av höga häckar.

Gräsklippare

2. Gräsklippare

När gräset växer som frodigast under sommaren behöver det klippas cirka en gång i veckan för bästa resultat, och med en tyst batteridriven gräsklippare behöver du inte oroa dig för att störa grannarna när du håller på. Modellen du väljer bör vara anpassad efter storleken på din gräsmatta, så att den kan klippa hela ytan på en laddning. En mulcher-gräsklippare klipper gräset i väldigt små bitar så att det kan gödsla gräsmattan, medan en gräsklippare med uppsamlare är bra om man vill använda gräset till marktäckning eller kompost.

Grästrimmer

3. Grästrimmer

Runt gräsmattans kanter och buskar, samt vid svåråtkomliga partier med stenar och rötter, är det en grästrimmer du ska använda. Om du vill använda trimmern till fler saker i trädgården ska du titta på en modell med avtagbar stång, eller riggrör som det kallas. De är enkla att förvara och du kan ansluta tillbehör som häcksax, blåsare, kantskärare, stångsåg och borste.

Röjsåg

4. Röjsåg

För den som har en skogstomt och vill kunna fälla sly och mindre träd är en röjsåg med stålklinga ett smidigt redskap. Det finns klingor med olika tandningar beroende på hur grovt sly du behöver ta bort. Till en tyngre röjsåg behövs en bra och stadig bärsele för att skona rygg och axlar, och det är viktigt att gå igenom området som ska röjas innan man sätter igång så där inte gömmer sig några oväntade överraskningar.

Motorsåg

5. Motorsåg

För villaägaren som har en del smala träd att gallra ut och ved att såga upp är en batteridriven motorsåg perfekt, men för att använda motorsåg behöver man också vara medveten om säkerhetsriskerna, noggrant läsa på om arbetstekniker och skaffa rätt skyddsutrustning.

Lövblås

6. Lövblås

Kvarliggande blöta löv är lätta att halka på och inte bra för gräsmattan. Har du en stor tomt med mycket löv samlar du snabbt ihop dem med en lövblås som alstrar en kraftig luftström.

En lövblås är också användbar till att blåsa rent gångar från grus och sand, rengöra garaget, och blåsa bort snö. Maskiner där styrkan på luftströmmen kan regleras efter behov är de mest praktiska.

Stångsåg

7. Stångsåg

Ibland behöver kronorna på de uppvuxna träden glesas ut. Döda grenar behöver tas bort så de inte faller ner och orsakar skada, och fruktträden behöver hållas öppna och luftiga så att solen kan komma åt frukten och ge bra skörd. Att balansera på en hög stege samtidigt som man ska såga av en grov gren är ofta svårt, och i dessa lägen är det därför bättre och säkrare att använda en stångsåg med teleskoprör.

Vertikalskärare

8. Vertikalskärare

För att undvika mossa i gräsmattan kan en vertikalskärare vara ett användbart redskap. Vertikalskäraren luftar och räfsar gräset vilket stimulerar tillväxten och gör gräset starkare. Bästa tiden att använda vertikalskäraren är under våren, mellan mitten av april och början av maj.

Husqvarnas batteriserie Batteridrivna redskap underlättar trädgårdslivet.


Husqvarnas nya batteriserie passar till alla trädgårdsredskap, från häcksaxar till trimmers och gräsklippare. Alla Husqvarnaprodukter använder samma typ av laddare, och det tar 30-50 minuter att ladda ett 5,2 Ah-batteri.

Läs också: 7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Mest lästa artiklar