ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

Sedan de batteridrivna motorsågarna kom har det blivit betydligt enklare att använda motorsåg. 

Den som har startat en kall bensindriven motorsåg någon gång vet att man kan behöva rycka i startsnöret ganska många gånger för att få igång den. Men med en batteridriven såg är det bara att starta med en knapptryckning. 

– Vi ser en enorm ökad efterfrågan på batteridrivna produkter, säger Lars Strandell, motorsågsexpert på Husqvarna. 

Med en batteridriven motorsåg slipper du kladdet med att hälla i bensin och att behöva andas in bensinångorna. Dessutom har de betydligt lägre ljudnivå och kräver mindre service och underhåll än de bensindrivna sågarna.

Bensindriven motorsåg

Bensindriven motorsåg passar när du vill köra länge. 

Avstånd och tid

Så långt talar allt för att välja batteridrivet. Men det beror på vilket behov du har. Batteridrivna motorsågar passar bäst för den som jobbar nära en strömkälla så man kan ladda upp batteriet om det tar slut. Ska du långt ut i skogen är det enklare att ha med sig en bensindunk och fylla på. Och vill man kunna jobba lång tid i sträck och såga grova stammar är bensindrivet bättre. För att köra batteridrivet under en längre tid behöver man oftast flera batterier att byta med, och lägga pengar på mer kraftfulla batterier. 

– Men för villaägaren som har en del smala träd att gallra ut och ved att såga upp – som kör en halvtimme och kan gå och dricka kaffe en halvtimme medan batteriet laddas – är däremot en batterisåg av enklare modell fullt tillräcklig, säger Lars Strandell.  

Kraftfull motor

Har du lite större behov än så och känner dig osäker på om en batteridriven motorsåg kommer att hålla måttet? För att förstå hur kraftfull en batterisågs motor är så kan ett sätt vara att fråga efter hur många kubik bensin, cc, den skulle motsvara om den hade varit bensindriven. Att titta på volttalet säger inte så mycket om den batteridrivna motorsågens prestanda.

Batteridriven motorsåg

Batteridrivna sågar är smidiga att använda och du slipper bensinångorna.

Batterier

Ska man använda batterisågen mycket är det värt att välja ett mer avancerat batteri. 

– När det gäller batterier så får man vad man betalar för. Dyrare batterier har bättre kvalitet på cellerna, vilket gör att de kan laddas upp snabbare och användas längre. Och Husqvarnas professionella litiumbatterier har samma kvalitet som används i Teslabilar, säger Lars Strandell.  

Jämför man med vad det kostar att köpa bensin i flera år blir det inte dyrare med batterier om man har tänkt att använda motorsågen regelbundet. Och väljer man att skaffa andra batteridrivna trädgårdsmaskiner ur samma serie kan man använda ett och samma batteri till allihop – vilket man också sparar på i längden.

Läs också: Startar inte din motorsåg? Så felsöker du! 

Mest lästa artiklar