ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Fixa bästa gräsmattan

Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen för en perfekt gräsmatta!

Den behöver ju inte se ut som en golfgreen, men visst är det skönt att ha en gräsmatta där du kan gå barfota! Och särskilt behagligt blir det ju om du slipper kala fläckar, fuktig mossa och gult torrt gräs.

Men som med allt annat kräver det planering. Och det är dags att börja – nu! Ta en extra sväng i trädgården redan idag och kolla läget. Klappa och känn på den vinterslitna och trötta gräsmattan och se vad den behöver för att bli pigg, stark och tät.

– Det viktigaste för att få en fin gräsmatta är att klippa lite åt gången, men ofta. En tumregel är att bara klippa bort en tredjedel av grässtråets längd åt gången. Då kan gräsklippet få ligga kvar och fungera som gödsling åt gräsmattan, säger trädgårdsexperten Sandra Holmes.

Gör så här – så fixar du en perfekt gräsmatta

Vårstäda gräsmattan

Några veckor efter att snön smält och tjälen lämnat jorden kan du börja räfsa gräsmattan försiktigt och ta bort visset gräs, löv och annat skräp. Var försiktig så att gräsets rottrådar inte rycks upp och gräset blir glest.

Räfsa och toppdressa

Har du problem med mossa i gräsmattan är det bra att försöka räfsa bort så mycket som möjligt av den under våren. Ta bort alla mossbitarna för att undvika att de sprids. Därefter kan du toppdressa, det vill säga lägga på ett lager med näringsrik jord. Särskild toppdressjord säljs på säck och innehåller torvmull blandat med näring.
– Har man väldigt mycket mossa i gräsmattan är det bättre att lägga på ett tunt lager med finkornig sand, säger Sandra Holmes.

Ta för vana att göra en vårstädning av gräsmattan och se vad den behöver för att må bra även i år.
Foto: Istockphoto

Gödsla

Om gräsmattan ser trist ut är det bra att gödsla med ett långtidsverkande naturgödsel under våren.
– Det är inte bra att övergödsla gräsmattan, då växer den snabbare och du behöver klippa oftare, säger Sandra Holmes.

Vattning av gräsmattan

En gräsmatta behöver normalt sett inte vattnas – om den inte är nyanlagd. Även om den ser gul ut blir den snabbt grön igen efter ett regn. Ska du ha fest och är mån om att gräsmattan ser grön ut då kan du ge den en rejäl vattning med spridare en vecka innan. Minst 30 mm är lagom, mät med en regnmätare.

Stödså

För att få gräsmattan tät och fin är det också bra att stödså under höst eller vår. Då strör man ut gräsfrön över hela ytan och lite extra vid glesa partier. Försök välja samma gräsblandning som den övriga gräsmattan för att få ett jämnt resultat.

En robotklippare klipper inte bara när du inte har lust utan lämnar även efter sig ett bättre resultat, med både tätare och finare gräsmatta och mindre mossa.
Foto: Husqvarna

Robotgräsklippare ger finare gräsmatta

Det bästa för gräsmattan är egentligen att du inte klipper gräsmattan själv utan överlåter det åt en robotgräsklippare som dagligen är ute och finputsar stråna. Vänta tills gräset har blivit fem centimeter högt innan du börjar klippa det.

En robotgräsklippare klipper av grässtråna, istället för att slå av dem som vanliga gräsklippare gör. Det sliter mindre på gräset och gör gräsmattan tätare, friskare och grönare. Det finfördelade klippet sprids ut jämnt över gräsmattan och blir till naturligt gödningsmedel.

Eftersom roboten klipper gräset från alla håll och klarar små ojämnheter blir klippningen också jämnare och du slipper sönderkörda partier där den vanliga klipparen skrapat i.

Svenska Husqvarna är världsledande på robotgräsklippare. Gå in på Husqvarnas hemsida och hitta den robotgräsklippare som passar just dig och din trädgård.

Mest lästa artiklar