Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga. 


Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Vi har stora problem med grävlingar som gräver upp och förstör våra fina rabatter, växter och odlingar totalt. Finns det någon fälla man får gillra, eller hur ska vi göra? Är det något vi borde sluta odla eller spelar det ingen roll? Är desperata!

Lasse och Lotta 

Svar: Det bästa är alltid lösningar som är snälla mot djuren! Försök därför att göra trädgården så otrivsam det bara går. Var ute och stör dem med ljud och aktivitet. Lägg trasor indränkta med människolukt – som parfym, och urin ska också funka – vid grunden eller där de kan ha sin lya, ta bort all fallfrukt och annat gott som de gärna kalasar på.

Om grävlingarna håller till under huset, täpp till alla ingångar till grunden, men försäkra er först om att alla ta kontakt med kommunen. De kan hänvisa till en skyddsjägare som har de tillstånd som behövs. Tänk på
 att alla djur är fridlysta under den
 tid de har ungar. Så här står det på Naturvårdsverkets hemsida: ”Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt tillämpas. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari, men på vissa villkor kan skyddsjakt tillåtas under hela året.” Läs mer på Naturvardsverket.se.

Susanna Rosén

Vi i Villas trädgårdsexpert.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar