ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Experten svarar: Klippa häck – så gör du på rätt sätt

För att dina häckar ska fortsätta vara täta och vackra krävs regelbunden klippning och skötsel. Fast hur ofta behöver de klippas och hur får du enklast till den perfekta häcken? Här är några tips från trädgårdsmästaren Sandra Holmes. 

husqvarna klippa häck


När ska du klippa häcken?

– Lövhäckar går bra att beskära både under våren och under JAS-perioden, alltså juli till september. Behöver du beskära lite kraftigare är vårvintern bästa tidpunkten. Ett undantag är ”blödarna” bok och avenbok som savar för mycket vid vårbeskärning och därför bara bör beskäras under JAS. Häckar av barrväxter som tuja, gran och idegran är bäst att klippa under hösten när tillväxten har stannat av. Men här ska man vara varsam och bara klippa de unga skotten. Beskär man dem för hårt bildas stora bruna partier som aldrig blir gröna igen. Ett undantag är idegran som kan skjuta nya skott på gamla grenar, säger Sandra Holmes, trädgårdsmästare.

Hur ofta bör häckarna klippas?

– Häckar som växer kraftigt är bra att beskära flera gånger per säsong för att de ska hålla formen, säger Sandra Holmes.

Det är särskilt viktigt att klippa unga häckar regelbundet för att de ska bli täta och fina, men ta bara lite åt gången. Med bok och avenbok ska du vänta med att beskära topparna tills häcken har nått önskad höjd. 

Om du tycker det svårt att få häcken rak, spänn upp ett snöre på den höjd du vill att häcken ska vara som klippt.
Foto: Husqvarna

 

Hur gör man enklast för att formklippa?

– Jag tycker att en vass manuell häcksax eller en batteridriven häcksax är lättast att arbeta med. Tänk på att hålla en rak vinkel på redskapet när du jobbar. Gå inte ut för hårt med en gång utan ta gärna lite åt gången och ta några steg tillbaka för att se om höjden blir lagom. Spänn upp ett snöre för att hålla en jämn linje om du tycker att det är svårt med bara ögonmått, säger Sandra Holmes.

Hur slipper jag kala grenar nedtill?

Tänk på att häckar generellt sett mår bra av att vara lite bredare nedtill än upptill. Då når solen ända ner till basen och du slipper att det blir kalt och tråkigt längst ned. Den koniska formen gör också att häcken står emot trycket från snön lättare under vintern utan att skadas.

Med en stånghäcksax blir klippningen smidig och du fixar lätt både breda och höga häckar.
Foto: Husqvarna

 

Klippa häck – vilka redskap behövs?

Om du inte har en minimal tomt är det i längden värt att satsa på en el-, batteri- eller bensindriven häcksax. Alla har sina olika fördelar. Den manuella häcksaxen är fortfarande bra att ha till finputsning och småklipp. En del häcksaxar har justerbara handtag så att du kan jobba mer ergonomiskt när du klipper sidorna på häcken. Kolla att häcksaxen klarar grendiametern på din häck. Använd gärna skyddsglasögon när du klipper. För riktigt grova häckar eller när du ska skära ner en misskött häck rejält krävs motorsåg.

Hur arbetar jag smidigast och säkrast?

Visst funkar det att stå uppflugen på en bänk eller stege och klippa om du har en hög och bred häck. Men det gäller att vara försiktig så att du inte skadar dig på vassa grenar eller häcksaxen eller kanske till och med trillar ner. Med en stånghäcksax där knivbalken är justerbar och sitter längst ut på ett teleskoprör kan du stadigt och säkert stå kvar på marken medan du klipper häcken på både på bredden och höjden.

 
Med Husqvarnas batteriserie kan du använda samma batterier till både trimmers, häcksaxar och andra maskiner. Och prestandan är minst lika som bra som för bensindrivna redskap.
Foto: Husqvarna 

Avgasfritt och lättklippt med batteridrivet

Batteridrivna häcksaxar har en rad fördelar jämtemot både eldrivna och bensindrivna. Du slipper ha en jobbig sladd som ständigt hänger i vägen och riskerar att bli klippt. Och du slipper avgaserna, tyngden och underhållet som kommer med den bensindrivna. 

– Det är verkligen skönt att slippa ha avgaser strax under näsan medan man jobbar. Dessutom är de batteridrivna lättare och därför smidigare att klippa med vilket är skönt för både armar och rygg, säger Magnus Moberg, produktspecialist på Husqvarna.

Ja, det är bara att ladda batteriet, trycka på knappen och köra. Här finns ingen motor med en massa rörliga delar som du behöver serva och underhålla. En laddning räcker till ungefär en timmes klippning, men det finns även större batterier.

Husqvarnas batteriserie passar till alla trädgårdsredskap, från häcksaxar till trimmers och gräsklippare.

Mest lästa artiklar