ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.


Många tror att lövblåsare bara kan användas till att blåsa löv, men det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad man kan ha dem till. 

– Lövblåsen är en jättebra städmaskin som gör jobbet mycket lättare och snabbare än du kan göra för hand. Och för att den ska vara så mångsidig som möjligt är det bra med reglage som gör att du kan variera blåsstyrkan, säger Johan Hjelm, produktspecialist på Husqvarna.

Batteridriven lövblås

Om du är sugen på att skaffa en lövblås, finns det många fördelar med att välja en batteridriven lövblås.

– De ger mindre vibrationer, har lägre ljudnivå och väger mycket mindre än de bensindrivna. Och det är bara att trycka på en knapp, sen är de igång, säger Johan Hjelm.

Väljer du en batteridriven lövblås från Husqvarna kan du dessutom använda batteriet till andra trädgårdsmaskiner i samma produktserie, till exempel en batteridriven häcksax eller batteridriven grästrimmer.

 

8 tips på vad du kan använda lövblåsen till:

1. Samla ihop löven. 

2. Blåsa rent gångar, uppfart och altan. 

3. Blåsa bort smuts och damm från garage, skjul, lekstuga, växthus och liknande miljöer.  

4. Ta bort gräsklipp, som när du trimmat kanterna på gräsmattan. 

5. Rengöra maskiner. 

6. Blåsa rent i stuprören. 

7. Torka blöta saker, som utemöblerna efter regn, eller bilen efter tvätt. 

8. Blåsa bort lätt snö, från till exempel bilen. 

 

Så blåser du bäst:

 

Jobba säkert

Ha på dig ordentliga skor, öronproppar/hörselskydd, skyddsglasögon och handskar. Använd inte lösa kläder som kan blåsa in i maskinen. Stäng fönster och dörrar om du ska blåsa nära huset. 

Var uppmärksam på din omgivning och vad som är framför dig när du blåser, så du inte får stenskott på bilen till exempel. Blås heller inte mot väggar utan jäms med väggarna, annars studsar skräpet mot ditt ansikte.

Förbered arbetet

Flytta på möbler och annat som står i vägen, så du kommer åt bättre, och ta bort kvistar och annat större skräp innan du börjar.

Arbeta systematiskt

Bestäm en samlingsplats för skräpet/löven och arbeta dig ditåt. Även om du har flera gångar är det bäst att jobba sig mot samma punkt. Det är ofta enklast att blåsa från byggnader och buskar och ut mot mitten av en större yta. 

Jobba dig sidledes framåt i U-formade bågar, och så att högen byggs upp mot mitten. Då kan du plocka upp mindre högar då och då, vilket underlättar arbetet. Det är bättre än att skapa en enda stor tung hög. Rikta blåset mot botten av högen för att flytta den. 

Välj rätt dag

Tänk på att torra löv är lättare att blåsa än blöta, och att det är bäst att använda en lövblås när det är vindstilla. Om det är blåsigt bör du blåsa i samma riktning som vinden eller tvärs över vindriktningen – inte i motvind!

Variera styrka och munstycke

Anpassa blåsstyrkan efter var du blåser. Vill du exempelvis städa en rabatt med känsliga växter, eller städa rent gruset, blåser du försiktigt, medan du behöver mer kraft för att blåsa bort löven ur häcken. Ett platt och smalt munstycke är ett bra tillbehör när det behövs mer precision. 
 

Samla upp löv och skräp

Det är praktiskt att samla upp löv och skräp i något som väger lätt men står stabilt, exempelvis en lövsäck, en kraftig papperssäck, eller en big bag. Ett annat alternativ är att blåsa upp löven på en presenning som du tynger ner med stenar. 


Så kan du använda löven – 3 bra tips!

 

  1. Lägg löven under buskarna och över rabatterna. Det ger både jordförbättring och vinterskydd, vilket är särskilt bra för känsliga växter som rosor. 

  2. Lägg dem i trädgårdskomposten. Blanda gärna med gräsklipp för att påskynda nedbrytningen. 

  3. Gräv ner dem i grönsakslandet eller i dina pallkragar. De ger maskarna något att äta, som de sedan omvandlar till näring, och jorden blir mer mullrik och mindre kompakt. Lägg gärna ett lager av löv ovanpå jorden också för att minska mängden ogräs. För att få dem att ligga still kan du lägga över några grenar eller armeringsnät. 

    Se Husqvarnas trädgårdskalender för mer information. 

Läs också: Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Mest lästa artiklar