Musta äpplen – bästa tipsen

Nu dignar äppelträden av frukt som är perfekt att göra must av, även fallfrukten. Trädgårdsexperten Susanna Rosén visar dig hur du får ut det bästa av årets äppelskörd! 

Ett utmärkt sätt att ta hand om stora skördar är att musta äpplena. Bäst must får du av sen höst- och vinterfrukt, eftersom den är saftigare än sommarfrukten. Det gör att vissa musterier bara har öppet under senare delen av september och i oktober. 

Man kan räkna med att det blir i runda slängar en liter must av två kilo äpplen. Råmust är en färskvara och håller sig högst en vecka i kylskåpet men du kan också frysa musten i lagom stora förpackningar. Om du tinar upp must från frysen håller den sig högst en vecka i kylskåp innan innehållet börjar jäsa, precis som obehandlad råmust.

Många musterier gör bag-in-box, då brukar den vara pastöriserad och håller runt åtta månader om förpackningen är oöppnad. En öppnad box brukar hålla 3-4 veckor i kylskåp. 

De äpplen du sparar i lådor, på en sval plats, måste vara perfekta och helt utan skråmor. Annars kan det bildas röta i ett äpple som sprider sig till andra äpplen (om du inte slår in dem, ett och ett, i papper). 

Annat är det med äpplen som ska mustas. Då kan du också använda lite skorviga äpplen och fallfrukt, bara den inte har fått allt för stora törnar vid fallet. Det viktiga är att frukten är ordentligt mogen, utan att vara övermogen. 

Så sparar du äpplen till jul:

  • Plocka ner äpplena försiktigt. Minsta stöt kan ge bruna fläckar. Är trädet högt finns fruktplockare med teleskopskaft. 
  • Slå in äpplena ett och ett i tidningspapper. Då ligger de skyddade och om röta uppstår i ett äpple sprids den inte.
  • Lägg den inslagna frukten i en kartong eller trälåda och ställ svalt. Saknar du frostfritt garage eller uthus kan du ställa lådan alldeles invid husväggen och sedan isolera den med frigolitskivor och/eller trasmattor. 

Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar