Här är växterna du ska odla i ditt växthus i sommar!

Ett växthus är en perfekt plats för att odla sådant som behöver extra värme för att ge skörd på våra breddgrader. Vi i Villas trädgårdsexpert, Susanna Rosén, delar med sig av sina bästa tips. Här är växterna som kommer att göra succé i ditt glashus!

Växthus


Vinranka

Odlar du druvor i växthus finns fler sorter att välja bland, och du får tidigare skörd. Äkta vindruvan Vitis vinifera blir bra i växthus. Labruskavin (staketdruva), som är härdigare, passar bra i växthus längst i norr. Plantera i kruka eller direkt i marken. Använd en jord som är kemiskt sur, med ett lägre pH-värde. Gödsla med rododendrongödsel vår och försommar. Beskär under november till december för bättre skörd och för att vinrankan inte ska skugga för mycket.

 

Basilika

Basilika blir finare i växthus än ute i det fria. Köp färdiga plantor eller fröså tidigt på våren. Om du frösår finns mängder av sorter att välja bland. Plantera om i vanlig krukväxtjord och kom ihåg att basilika vill ha en mer näringsrik jord än andra kryddväxter. Skugga mot gassande sol, den är känslig för uttorkning. Skörda genom att knipsa av topparna ner till ett bladpar – då skjuter plantan nya skott från bladvecken och man kan skörda under längre tid.

 

Gurka

Gurka är nästan lika lättodlad som tomat, men den kan vara aningen känsligare för kyla. Välj en sort för växthusodling som är resistent mot mjöldagg (står på fröpåsen). Förkultivera inomhus. Fröna gror vid en temperatur på 25–28 grader. Sätt inte ut dem i växthuset först när temperaturen inte sjunker under 15 grader på natten. Odla i kruka eller direkt i jorden. Bind upp plantan med ett snöre i taket så att den inte knäcks. Gurkplantor kan behöva vattnas flera gånger per dag, men undvik att vattna sen eftermiddag och kväll så minskar du risken för gråmögel.

 

Tomat

Förkultivera tomater inomhus och plantera ut när risken för nattfrost är över. Räkna med 7–8 veckor från sådd till att plantan blommar. Sedan tar det ytterligare 7–8 veckor från blomning till mogna tomater. Plantera i stora krukor eller direkt i markjorden. När de blommar duschar du dem med ljummet vatten varje dag eller skakar plantorna för att pollinera blommorna. Undvik att vattna/duscha för sent på dagen för att inte öka risken för mögelangrepp. Tjuva plantan genom ta bort skott i bladvecken.

 

Rosmarin och andra kryddor

Om du odlar kryddväxter i växthus kan du skörda under en längre period. Enklast är att köpa färdiga kryddplantor, men du kan också fröså om du vill ha ovanliga sorter. Om du odlar härdiga kryddor som timjan, kungsmynta och salvia kan du låta dem stå kvar i växthuset under vintern. Säkrast är att plantera dem i marken, då har de lättare att klara kylan. Rosmarin måste övervintra frostfritt för att klara vintern.

 

Melon

Meloner bör odlas i växthus för att de ska trivas och ge frukt som hinner mogna. Välj helst svenska sorter. Utländska melonsorter behöver ofta mer värme under en längre period. Förkultivera inomhus – efter 4–6 veckor är de stora nog att plantera ur i växthuset. Meloner vill ha varmt och du bör inte sätta ut dem förrän det är 20 grader i jorden. Bind upp plantorna med snöre mot taket precis som med gurka. Vattenmeloner odlas ofta liggande på marken.

 

Pelargoner

Pelargoner blir ofta vackrare i växthus än när de utsätts för väder och vind. Härligt med ett hav av pelargoner i ett växthus som fungerar som ett uterum. Plantera dem i vanlig blomjord eller i särskild pelargonjord. När hösten kommer måste pelargonerna övervintra svalt och helst ljust.

 

Citrus

Låt citrusplantor flytta ut i växthuset så snart risken för nattfrost är över. Kalamondin är den som brukar vara lättast att sköta, men du kan också prova att så egna kärnor av citron, apelsin eller kumquat. Plantera i en kemiskt sur jord (med lägre pH-värde). Det finns särskild citrusjord att köpa. Näringsvattna under sommaren.

 

Persika

I norra Sverige kan du odla persika i ett ouppvärmt växthus – likaså i övriga landet om du ha känsliga sorter. Eftersom de blommar tidigt, innan insekterna är igång, får man hjälpa till med pollineringen genom att föra över pollen mellan blommorna med en pensel. Se till att det inte blir minusgrader i växthuset under blomningen.

 

Chilipeppar

Förkultivera inne redan i februari–mars. Sätt ut krukorna i växthuset när risken för frostnätter är över. Om du vill spara dem efter en sommar i växthuset kan de flytta in på fönsterbrädan igen.

 

Kaktusar och andra växter som ogillar regn

Kaktusar och suckulenter blir perfekta i ett växthus som fungerar som inglasat uterum. Oftast är det inte klimatet som gör att kaktusar inte trivs ute utan svenskt sommarregn. I växthuset blir de skyddade från blöta.

 

5 tips när du odlar i växthus

1. Bra ventilation ger bättre klimat

Med automatisk ventilation blir temperaturen jämnare och växterna trivs bättre.

2. Skugga växterna

Använd en speciell gardin med invävda aluminiumremsor som reflekterar solstrålarna.

3. Förkultivera växter

Använd växthuset för att förkultivera växter med lång startsträcka för tidigare blomning och skörd.

4. Förenkla vattningen

Automatisk droppbevattning med timer förenklar vattningen.

5. Förläng säsongen

En fläkt cirkulerar luften under sommaren och ger ett jämnare klimat. Samma fläkt som cirkulerar kalluft på sommaren kan fungera som frostvakt vår och höst (fläkten går igång när temperaturen sjunker under ett visst gradtal).

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar