”Allt mer ogräs i trädgårdslandet”

Ogräset växer bara mer och mer för varje år, vad kan jag göra, undrar en av våra läsare. Läs trädgårdsexpertens svar här!


Hjälp – ogräset bara växer för varje år

Jag har ett litet trädgårdsland för odling av potatis, morötter och sockerärtor. För varje år växer det mer och mer ogräs i landet, trots att jag försöker få med rötterna vid rensning. I somras rensade jag av misstag bort en stor del av bland annat morotsfröna eftersom de inte går att skilja från de grässtrån som ploppar upp överallt i landet. Snart känns det som om den angränsande gräsmattan (åtskiljs med stenar) tagit över trädgårdslandet helt! Vilka råd har ni att ge mig om hur jag ska hantera landet framöver? Kan man göra något eller är det bara att ge upp och gräva ett nytt land på en annan plats i trädgården?

En gräsligt trött odlare 

 

Svar: Det där med att rensa ogräs verkar ha blivit ett riktigt sisyfosarbete. Det kanske är dags att göra något radikalt. Jag föreslår att du planar ut jorden i odlingen och täcker den med en svart markduk, så att inget ljus når ner. Inget ljus betyder ingen fotosyntes – och växterna svälter ihjäl. Låt duken ligga kvar hela nästa säsong för att vara säker på att ogräsen under dör. Sedan kan du börja på ny kula med en ogräsfri jord. Gräs dör ganska snabbt. Hade det varit kirskål eller något annat svårutrotat ogräs hade jag föreslagit att markduken skulle ligga på under ett par säsonger.

 

Läs även: Så tar du bort mossa och ogräs – här är alla superknepen

 

För att inte vara helt utan odling kan du fälla upp några pallkragar ovanpå mark- duken till våren och fylla dem med planterings- jord av bra kvalitet. Vips har man en ny odling ovanpå den gamla men utan ogräs. 

Susanna Rosén 

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert.
 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar