ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!


Det finns många anledningar till att vilja glesa ut bland sly och träd på tomten. Det kan till exempel handla om att skapa bättre framkomlighet och sikt, få större ljusinsläpp och att kunna ge möjlighet för vissa träd eller buskar att få växa till sig utan konkurrens. 

Beroende på hur kraftiga träden och buskarna är, finns det olika verktyg som passar för att ta bort dem. Här går vi igenom hur du bäst arbetar med röjsåg och motorsåg

1. Röjsåg till sly

Röjsågen är ett mångsidigt redskap som kan användas både till klippning av högt gräs och ogräs, och för att ta bort grövre vegetation som sly och buskar. Den har en roterande klinga som sitter på ett riggrör, och har vanligtvis ett så kallat hornstyre som liknar ett cykelstyre. 

Olika tillbehör

Beroende på vad man ska använda sin röjsåg till så finns det olika tillbehör att välja på, och det är en fördel om det är lätt att växla mellan dem vid blandad vegetation. Ett trimmerhuvud passar exempelvis för gräs, en gräsklinga för grovt gräs, en slyklinga för gräs och sly, och röjklingan, som är rund och tandad, för grövre sly. 

Arbetssätt

En röjsåg är ett lite tyngre redskap så det är viktigt att ha en bra bärsele som fördelar vikten. 

När man använder röjsåg är det bra att jobba metodiskt över ytan, och gå sakta och säkert framåt medan man för redskapet fram och tillbaka i en halvcirkel. 

Har man en plan yta, med ett större parti sly att röja bort, är det smartast att börja längst bort på tomten och jobba sig fram emot huset. Då slipper man att promenera över stubbarna så mycket. Ska du däremot röja i en sluttning är den bästa metoden att arbeta sig nerifrån och upp, i horisontella rader. 

Minska mängden skott

Klingan eller trimmertråden tar lätt skada om den slår i stenar. Därför är det bäst att försöka gå igenom området som ska röjas innan man sätter igång, och se så där inte gömmer sig några oväntade överraskningar. Då kan du tryggt röja bort slyn så nära marken som möjligt, vilket är en fördel för att minska mängden stubbskott.

Nya skott har förmågan att snabbt växa till sig inom bara några veckor. Därför är det bra att upprepa röjningen och röja två gånger, under perioden från lövsprickningen och till och med augusti månad. På så vis blir slyet mindre livskraftigt.

Batteridriven röjsåg

För att slippa andas in avgasångor kan det vara skönt att välja en maskin med låga bränsleutsläpp eller gärna en batteridriven röjsåg, som också har fördelen att den vibrerar mindre och har lägre ljudnivå. 

2. Motorsåg till träd

När det kommer till träd och motorsågar, blir valet av maskin och arbetsteknik mer avancerat beroende på hur stora träd man har. Har man en villa- eller fritidstomt med mycket småträd att gallra ut är det inte så svårt att lära sig att ta bort dem själv med en enklare motorsåg. Vill man däremot få bort större träd är det alltid bättre att ta professionell hjälp om man själv inte har möjlighet att gå en motorsågskurs, för att undvika skador på både människor och fasta element. 

Batteridriven motorsåg

En batteridriven motorsåg är en väldigt smidig maskin för nybörjaren. De är enkla att starta med en knapptryckning, istället för att behöva rycka i startsnöret, pumpa bränsle och choka som på en bensinsåg. Med en batterisåg slipper du förstås också avgasångorna och kladdet med att hälla i bensin. Batterisågen passar även för en rutinerad motorsågsanvändare, men vill du kunna jobba i långa arbetspass kan det vara värt att lägga lite extra pengar på ett mer avancerat batteri. 

Trädfällning

Vintern är en bra tid att ta bort träd som ska bli ved, så att virket hinner torka fram till hösten. Det är också lämpligt för tyngre träd eftersom marken då är hård av tjäle och mindre känslig.

När man ska fälla ett träd är det bland annat viktigt att fastställa fallriktningen genom att se på trädets lutning och hur grenarna växer. Du behöver också rensa upp i riktningen dit trädet kommer att falla, och bakom trädet, så att du har en reträttväg. Därefter tar man bort kvistarna runt stammen, upp till axelhöjd, genom att såga med svärdets undersida uppifrån och ned, innan det är dags att börja med kapningen. Vill du veta mer om motorsågsanvändning och övriga tekniska moment av trädfällning, hittar du en bra introduktionsvideo här

Arbeta säkert!

Ett skyddsavstånd på minst tio meter till andra personer behövs när man röjer bort sly, och minst trädets räckvidd när man fäller träd. Eftersom både röjsåg och motorsåg är kraftfulla maskiner är det viktigt att lära sig hur de ska användas på ett säkert sätt, och att skaffa sig rätt skyddsutrustning, innan man drar igång arbetet.

I skyddskläderna ingår hjälm med visir och hörselkåpor, sågskyddssäkra skor, rivsäkra kläder och skyddshandskar. Sågskyddsbyxor krävs även vid motorsågning. Första förband är också viktigt att bära med sig. 

Vem får använda röjsåg och motorsåg?

När det gäller privat bruk finns det inga särskilda krav på dig som ska använda motorsåg eller röjsåg, men för yrkesanvändare kräver båda redskapen särskilda körkort. Utan körkort kan du få få använda maskinerna på din egen tomt, men inte hos grannen, eftersom denna då klassas som din arbetsgivare. Det är alltid bra att gå en kurs, eller att på egen hand läsa på ordentligt och titta på instruktionsvideor. 

Läs också: Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen! 

Mest lästa artiklar