ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Så rengör du altanen – 5 tips för trall, sten och betong

Dags att rengöra altanen? Så här når du bästa resultat med högtryckstvätten!

Ser altanen hopplöst smutsig och tråkig ut? Lugn, det finns räddning! Och visst kan du göra rent den med högtryckstvätten, bara du är lite varsam. Här tipsar Peter Bergholm på Husqvarna om bästa arbetssättet: 

1. Använd altantvättsmunstycke

Vill du använda högtryckstvätten till altanen är det bäst om du skaffar dig ett altantvättsmunstycke. Det har roterande borstar som fördelar vattnet bredare över ytan, vilket är mer skonsamt mot underlaget. Det gör även att smutsen inte stänker upp så mycket mot fasaden.

2. Rengöringsmedel för ingrodd smuts

Är altanen kraftigt missfärgad och täckt med alger är det enklast att först använda ett anpassat rengöringsmedel som löser upp beläggningen. Medlet behöver verka en stund, så undvik helst att jobba i direkt solljus då det snabbt torkar ut. En skumspruta är ett smart tillbehör som du kopplar på maskinen. Den blandar rengöringsmedlet med luft och skapar en skumstråle som fastnar på ytan bättre och kräver mindre rengöringsmedel.

3. Anpassa trycket

Ställ in ett lagom tryck på altantvätten utifrån underlaget och hur hårt smutsen sitter. Stenplattor, betong, komposittrall och granitkeramik är slitstarka material som klarar högre tryck. Har du däremot en altan av trä, som är mer poröst, bör du ställa in ett lågt tryck för att inte skada ytskiktet. Håll maskinen i rörelse för ett jämnt och fint resultat.

4. Kom åt i hörnen

På ställen där du inte kommer åt med altantvätten kan du använda högtryckstvättens vanliga munstycke. Ställ då in den på lägsta tryck med en bredare stråle och håll munstycket en bit från underlaget. Var försiktig så du inte råkar spola bort fogsanden om du har stenplattor, och jobba längs med träets fibrer om du har trall. Du kan också använda en rotborste. 

5. Rensa och låt torka

Plocka upp och kasta algerna och mossan som du spolat av, så de inte riskerar att växa tillbaka. Har du använt högtryckstvätten på trätrall bör du låta den torka upp innan du behandlar den med olja eller lasyr.

Om Husqvarnas smarta högtryckstvättar

Husqvarnas eldrivna högtryckstvättar sparar 80 % vatten i jämförelse med en vanlig trädgårdsslang, och går även bra att koppla till en regnvattentank. Högtrycksslangarna är upp till 15 meter långa vilket gör det enkelt att nå och göra rent på olika platser i trädgården.

Mest lästa artiklar