ANNONS FRÅN HUSQVARNA

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet. 

Numera pilar de runt i var och varannan trädgård, dag som natt, i sol som regn, oavsett om ägarna är hemma eller borta. Och att komma fram till sommarstugan och mötas av en färdigklippt, jämn och fin gräsmatta är svårslaget.

Dagens robotgräsklippare är smart

Över hälften av alla gräsklippare som säljs är idag robotar. De har blivit allt billigare och effektivare – och inte minst, de är smarta! 

De går till och med att tala med. Via appar i mobilen kan du styra roboten med rösten. Du kan sitta där och fika på verandan och säga åt roboten att börja klippa gräsmattan. 

– Det bästa är nog ändå att gräsmattan mår så mycket bättre av att klippas ofta och lite istället för sällan och mycket. Gräsklippet fungerar som naturlig gödning och mossan trängs snabbt undan, säger Petrus Ekbladh, som är expert på robotgräsklippare. 

Men vilken typ av robotgräsklippare bör du välja? Vilken passar just din trädgård? Här är 7 viktiga saker att tänka på inför köpet. 

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

1. Ingen tomt är för knepig – robotgräsklipparen klarar mer än du tror

Dagens robotgräsklippare klarar mer utmanande gräsmattor än de flesta tror. Tekniken har blivit mogen och idag finns det en robot för i stort sett alla trädgårdar, oavsett hur stor eller liten, ojämn, lutande, fragmenterad och lummig den än är. Och GPS-navigering ser till att alla delar av gräsmattan blir perfekt klippta. 


Petrus Ekbladh är expert på robotgräsklippare.
Foto: Husqvarna 

2. Snåla inte med kapaciteten

Om du inte vill att roboten ska vara ute och klippa dygnet runt så välj en modell med mer ytkapacitet än din gräsmattas storlek. Det ger dig mer ostörd tid i trädgården för lek och trädgårdsarbete. 

3. Låt proffs inspektera trädgården 

Om din trädgård har många hinder, trånga passager eller skarpa hörn är det bra att rådgöra med en återförsäljare om vilken modell som passar din trädgård bäst. De flesta kan ändå installera robotgräsklipparen själv genom att lägga en begränsningskabel, en tunn slinga, längs med ytterkanten av gräsmattan. 

4. Fyrhjulsdrift för sluttande trädgårdar 

Robotgräsklipparnas största utmaning är backar, framför allt i ytterkanterna av tomten. Har du en sektion med mycket lutning är det bra att rådgöra med en återförsäljare. Nu finns fyrhjulsdrivna klippare som hanterar backar med lutning på upp till 70 procent – det är lika brant som en backhoppningsbacke!

Robotgräsklippare
Dagens robotgräsklippare kan klara det mesta – den här fixar lutningar på upp till 70 procent! 
Foto: Husqvarna 

5. Satsa på en tystgående robotgräsklippare 

Även om robotgräsklippare inte bullrar och stör som bensinklippare är det bra att kolla in decibeltalen ordentligt eftersom robotgräsklipparen arbetar många fler av veckans timmar. Även ett lågt surrande ljud kan störa över tid. 

Det är stor skillnad på ljudnivå mellan olika märken och modeller. Tänk på att 3 dB extra innebär en fördubbling av ljudets uppfattade styrka! Vill du köra nattetid med fönstren öppna, välj en tystgående.

6. Smart och stöldsäkert 

Stöld oroar många som funderar på att köpa robotgräsklippare, men det är väldigt ovanligt. Till skillnad från de flesta saker i din trädgård är robotgräsklipparen skyddad med PIN-kod. Vill du känna dig extra trygg ska du skaffa en uppkopplad klippare. Då kan du följa klipparens position i mobilen med hjälp av GPS-spårning och får även ett meddelande om den skulle lämna sitt arbetsområde. 

7. Skaffa en robotgräsklippare att lita på 

Det viktigaste med en robotgräsklippare är att den är driftsäker och går att lita på i alla väder. Om den av olika anledningar fastnar på hinder eller kör utanför installationen är det lätt hänt att du slutar använda den. Satsa på en modell med intelligenta lösningar och mogen programvara. 

Svårt att välja bland robotgräsklipparna? Här finns en populär guide som hjälper dig hitta rätt robotgräsklippare för just din tomt. Knappa in data om storlek och utseende på din gräsmatta och du får direkt ett antal förslag på modeller som passar just dina förhållanden. 

Advertisement

Mest lästa artiklar