ANNONS FRÅN HUSQVARNA

Skotta snö

Även om det kan vara härligt och vackert med nyfallen snö är det ofta ett elände att skotta undan den snö som ligger i vägen på uppfarter och gångvägar i trädgården. Snöskyffel i all ära, det funkar men är tungt och tidsödande. Men det finns andra lösningar för att skotta snö, och en har du kanske redan hängande på väggen i trädgårdsskjulet? Ja, vi pratar om lövblåsen.

skotta snö

Visst är det härligt att vakna till en värld inbäddad i vitt fluff, men det är lite mindre härligt när du behöver forcera drivorna för att komma ut med bilen. Att skotta snö kan vara riktigt tungt, och skottar du med skyffel är det klokt att värma upp innan du sätter igång. Ta det lilla lugna och undvik att ta för mycket snö på skyffeln – är snön blöt blir även mindre mängder jobbiga att lyfta. Tänk på att lyfta med benen, böja på knäna och att lyfta med rak rygg, samtidigt som du undviker vridningar. Det sparar ryggen och minskar risken för skador.

För att undvika skaderisken helt är det en bra idé att istället ta tekniken till hjälp för att skotta snö. En snöslunga gör jobbet på ett litet kick, samtidigt som den spar din rygg. Men du kan faktiskt ha stor hjälp av ett trädgårdsredskap som du kanske redan har, en lövblås! 

Skotta snö med lövblås? Bra att tänka på

En lövblås är ett bra redskap för att blåsa rent gångar och garageuppfarter. Men olika lövblåsar orkar olika mycket och funderar du på att skaffa en kan det vara en bra idé att fundera igenom vad du vill att den ska klara av.

Mycket snö att skotta? Skaffa snöslunga

Har du större ytor eller lång väg att skotta är en snöslunga ett bättre val. Även här finns olika varianter, beroende på hur behoven ser ut där du ska skotta snö. En enstegsslunga som helt enkelt blåser bort snön med en kraftig fläkt passar bra för den lite mindre garageuppfarten. Den funkar bra för lätt, nyfallen snö men biter inte lika bra på tung blötsnö eller hårt packad snö. 

Med en tvåstegsslunga får du en snöslunga som först smular sönder snön med roterande knivar innan den skickar den vidare. Tvåstegsslungan äter sig effektivt fram även genom tung och hårt packad snö. Den passar bättre för större villatomter, långa garageuppfarter och gårdsplaner där det är mycket som behöver skottas.

Bra att tänka på innan du börjar skotta snö

Oavsett om du skottar manuellt, med lövblås eller snöslunga – se till att inte skotta upp snön mot huset eller andra byggnader så att den blir liggande längs husväggen. Då riskerar du att få fula fläckar på fasaden och till och med fuktskador när snön smälter. Undvik också att skyffla den över rabatter och buskar – det kan hända att växterna inte klarar vikten när snön blir tung och blöt. Ett bra tips är att i förväg tänka ut platser där du kan lägga snön utan att den gör någon skada – gärna på någon solig plats så att den smälter snabbt när våren kommer. 

Skottar du med snöslunga, se också till att vrida utkastet bort från bilar och annat ömtåligt eftersom det händer att grus följer med när du slungar. 

Nu har du lite mer koll på saker som är bra att tänka på inför Kung Bores ankomst när det handlar om att skotta snö. Bring it on! 

Läs också: Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Mest lästa artiklar