Annas bästa arbetsbänk

Är den verkligen så stabil som den ser ut att vara? Jo den är det - och så här bygger du den själv.


Trädgårdsroade besökare i min trädgård suckar ofta lite avundsjukt och ruskar lite på min arbetsbänk, liksom för att känna efter om den verkligen är så stabil som den ser ut. Det är den!

Foto Tommy Durath

Ändå är den inte särskilt svår att fixa själv. Ett hett tips alltså till alla normalt snickarkunniga och händiga personer – gör dina trädgårdsintresserade nära och kära riktigt lyckliga nästa födelsedag. Ge dem en rejäl arbetsbänk!

Kapnota

Alla mått i millimeter. Material – hyvlat, impregnerat virke.
Benämning/Dimension/Längd/Antal
A Ben/ 45×45 / 870/ 4 st
B Stödregel/22×95/600/6st
C Stödregel/22×95/1300/2 st
D Stödregel/22×95/1255/2 st
E Bänkskiva/22×95/1500/6 st
F Undre hylla/22×95/1255/2 st
G Hyllplan+bakre kant/22×95/1255/3 st
H Hyllplan, sidstycke/22×95/520/4 st
I Hyllreglar/22×40/200/4 st
J Bakre stödkant/22×95/1300/1 st

Dimensionen 22×95 mm används bl a för trallgolv – en kvalité som fungerar bra här. Materialkostnaden ligger mellan 350-400 kronor.

Så här gör du:

1. Såga alla delarna enligt kapnota ovan. Alla delar monteras ihop med trallskruv.

2. Bänkens kortsidor: De två benparen skruvas ihop med två av de korta stödreglarna/B som bilden visar, kortsidorna placerade utmed benens yttre kant. Övre stödregeln ska senare vara placerad på bordets utsida, så att nedre regeln hamnar på insidan av benparet.

3. För att få ett stadigt underrede till arbetsbänken, bygger du vidare på benparen med övriga stödreglar enligt bilden. På underredets nedre ram placeras de fem brädorna för undre hyllan jämnt fördelade utmed stödregel/B, mellan bänkens ben. Skruva fast brädorna mot både alla tre stödreglar/B – även den i mitten.

4. Skruva därefter fast brädorna för bänkens arbetsskiva, jämnt fördelade på den övre stödregeln/B, med ett avstånd på 1½ cm mellan brädorna. På bänkens båda kortsidor kommer bänkskivan att skjuta ut 10 cm. Du kan öka avstånden mellan brädorna så att den yttersta brädan skjuter ut lite över kanten på den långsida av bänken som ska bli framsida – men på bänkens baksida måste yttersta brädan ligga precis jämt utmed stödregeln.

5. Hyllans sidstycken – för ett nättare intryck såga först av ena hörnet på två av brädorna. Hyllreglarna/I kan fås genom att klyva en 22×95 bräda utmed längden. Fasa även av de främre kortsidorna på hyllreglarna, så ser reglarna inte så klumpiga ut. Första sidstycket för hyllan monteras som på bilden – det andra sidstycket på samma vis, men spegelvänt.

6. För hyllplan/G – lägg två av brädorna så att de vilar på övre hyllregeln och skruva fast dem ner i regeln.

7. Ställ den tredje brädan/G på högkant, längst bak på hyllan. Denna tredje bräda stadgar upp hyllan sidledes samtidigt som det förhindrar att dina prylar tippar över kanten och trillar ner bakom bänken (bra om bänken inte står mot en vägg). Skruva fast brädan dels genom sidstycket, in i brädans ändträ, dels med ett par skruvar från hyllplanets undersida, upp i bakre brädans undre kant.

Placera hyllan på bänkskivan, längs med bakre kanten. Den bakre stödkanten/J skruvas dels fast mot bakre kanten på hyllans sidstycken, dels fästs den med ett par skruv utmed bänkens bakre kant – på så vis ger den dels stöd åt hyllan, dels förhindrar den att saker trillar ner bakom bänken.

8. Avslutningsvis säkras hyllans stabilitet, genom att skruva ett par skruv från bänkskivans undersida och upp i de nedersta hyllreglarna på sidstyckena.

Extra fiffig blir bänken med ett par krokar på hyllans undersida, som ger plats för att hänga handverktyg. Du kan också skruva fast en stor bygel på bänkens ben, för upphängning av vattenkanna.

Fler roliga tips om saker att bygga för trädgården finns i Anna Örnbergs böcker: ”Fixa för trädgår’n” och Trivsamt i trädgår’n”, Bokförlaget Semic.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar