Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga din sommar på altanen.


Så mysigt vill vi ha det. Och gärna lite varmt också. Och från mitten av augusti till oktober kan man lura hösten med hjälp av varma filtar, härlig belysning, infravärme eller terassvärmare. På den här ljuvliga altanen finns även ett bra takskydd mot regn, litet vindskydd och infravärme. Kuddar och filtar Butik Grön. Ljuslyktor från Sia, likaså alla ljus.

Augustikvällen kan vara ljuvligt ljummen. Men den kan också ge en föraning om hösten – kanske du redan nu sätter på dig en extra tröja till kvällens grillning. Med rätt trick kan din altansommar vara till oktober.

För att lyckas behövs lite mer än bara tur med vädret. En källa till extravärme höjer inte bara mysighetsfaktorn – det blir ju faktiskt också varmt. Belysning i form av både ljus och lampor (kan behövas när kvällsmörkret kommer allt tidigare) skapar också stämning.

Gasol eller infraväme

Vad finns det då att välja på? Tänker du införskaffa någon typ av värmekälla? Här kan man välja mellan infravärme eller gasolvärmare. Den allra vanligaste har tidigare varit den långsmala infravärmare som drivs av el och som monteras i tak, på vägg eller placeras direkt på marken. Den typen av värme sprider sig via värmetrådar som reflekteras i önskad riktning. Den monteras på huset, eller mot en vägg. En sådan lösning kräver att man har dragit el till uteplatsen. Infravärme värmer den yta där strålningsvärmen träffar – det är alltså viktigt att rikta den mot den plats man önskar värmetillskott. Men idag ersätts den alltmer av gasolvärmaren som man flyttar runt till önskat ställe. Det är ett mer flexibelt alternativ. Fördelen är att man slipper dra sladdar samt att flammorna skapar en trevlig känsla som påminner om en brasa. Gasolvärmare finns i både bords- och golvmodeller och är endast till för utomhusbruk.

Skydd mot väder och vind

Hur många gasolvärmare man än har – är altanen placerad i ett blåshål så gör kalla vindar det ganska omysigt fort. Ett litet tak eller vindskydd, eller kanske både och, är förträffliga små trädgårdsbyggen som förlänger din utesommar.

En markis eller ett parasoll är inte bara bra som solskydd. De kan rädda middagen undan ett stilla regn men också hålla kvällsfukten borta. Ett vindskydd kan skapa en liten gryta av altanen. Det ger värme och skyddar både mot vind som insyn. Bygg ett själv eller köp färdiga moduler, det finns i många olika storlekar och varianter på de flesta byggvaruhus.

Men glöm inte heller bort uteserveringstricket. Lite mys och pys. En filt till varje gäst, och så en massa levande ljus. Det skapar både stämning och värme och på det kommer man långt!

Säker värmare

Kom ihåg att gasol är brandfarligt och hanteringen bör ske därefter. Väljer du en gasolvärmare till terrassen så finns det flera saker du ska ta i beaktning. Slangar och gasoltuber måste hållas i gott skick. Gasolflaskan ska förvaras stående. En gasolflaska på 15 kilo kostar 300-400 kronor att fylla.  

Installationen av infravärmen är ytterst noggrann. En felaktig placerad värmare kan enkelt förvandlas till en brandrisk. Välj värmare av hög kvalitet som tål att sitta i lite tuffare miljö år efter år utan börja rosta. Finns jordfelsbrytare i fastigheten bör man välja infravärmare med dubbelisolering som inte löser ut denna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar