Måla trädgårdsmöblerna naturligt

Linolja är miljövänligt, behagligt och luktar gott. Blanda linolja och pigment och få vilken nyans du vill på trädgårdsmöblerna!


Blanda linolja och pigment och få vilken nyans du vill på trädgårdsmöblerna! Färgen är behaglig att måla med, luktar gott och innehåller ingenting skadligt för dig eller naturen. Dessutom ger oljan bra skydd mot röta och även mot rost.

Så här trärent måste underlaget vara för att färgen ska fästa.
Ryggstödets ena sida är oljad för att visa vilken färg en strykning med
opigmenterad olja ger.

Senvårens fina dagar är bra målardagar. Då är det lagom soligt och varmt för att linolja ska torka. Oljans nackdel är nämligen att den inte låter sig stressas. Man får vänta ett tag på den att torka och en temperatur på minst 10 grader är att rekommendera. Rå linolja fungerar så att dess små molekyler tränger in i träets porer. När oljan sedan torkar växer molekylerna med c:a 15 procent. På så sätt täpper den till bra och hindrar fukt från att tränga in och skada träet. Man kan forcera torkningsprocessen genom att värma upp oljan i förväg. Resultatet är en kokt linolja. Den torkar fortare men tränger inte in så bra eftersom molekylerna redan vuxit.Rå kallpressad olja har en molekylstorlek på 0,000005 mm, kokt linolja 0,0001 mm medan alkydoljan är så stor som 0,001 mm och latex har en molekylstorlek på 0,5 mm. En poröppning i trä är 0,03 mm stor. Siffrorna anger cirkamått.

Den olja vi använde är av en sort som tillverkas i Mellansverige. Liksom jungfrukvaliteten av olivolja är denna olja kallpressad. Enbart 25 viktprocent av linfröet blir färdig jungfruolja. Det gör att den är mycket ren förutom att den är tunn. Denna olja har en halt av linolensyra som ligger över 60 %, vilket betyder att den har förhållandevis kort torktid.

Linolja behöver inte konserveras

Oljans renhet gör att man inte behöver använda terpentin att konservera med. Terpentin är inte nyttig alls, varken för naturen eller den som målar. Onyttig är naturligtvis också lacknaftebaserad färg. (Lacknafta är kemiskt släkt med terpentin.) I jämförelse med linoljebaserad färg lägger sig en plastfärg på ytan av träet och kan genom sin täthet orsaka att träet ruttnar i stället för bevaras.

Svårt att måla på plast

På grund av dessa skillnader i egenskaper går det inte att måla med linoljefärg ovanpå plastfärg. Det motsatta är däremot möjligt. Så om du vill byta från plast till linolja måste du få bort all gammal färg, ner till rent trä. Det finns också skönhetsskäl att välja en riktig linoljefärg. Man får inte den sidenkänslan av en plastfärg. Skillnaden i lyster kan liknas vid den mellan en äkta ädelsten och en glasbit. Plastfärgen har en ¹kortare¹ glans och saknar oljans djup i lystern.

Det lustfyllda i arbetet är heller inte att förglömma. Linolja doftar gott, har en konsistens som känns behaglig för handen som arbetar och det är
väldigt roligt att experimentera med olika pigmentblandningar.

Bara naturliga pigment

Pigmenten vi använt är icke giftiga, naturliga pigment. Ju större proportion pigment du blandar i oljan desto tjockare blir färgen. Pigmentmängden avgör alltså om du får en lasyr eller en täckande färg. Blanda inte i mer pigment än motsvarande 250 ml/halvliter olja. En tjockare färg riskerar att släppa. Vissa pigment bleks i solen och är därför inte så bra att använda utomhus. Av de blå är det till exempel bara ultramarin special och koboltblå som rekommenderas.

Pigmenten är från vänster engelskt rött, blandvitt, grå umbra, ultramarin special och terra verde vagone. En skön stol att läsa i blev det till slut. Lägg märke till linoljefärgens sidenlyster som är en av dess fördelar.

Förarbetet alltid viktigt

Ytan du ska måla måste vara ren och träets porer öppna och mottagliga för oljan. Om ytan varit målad med samma typ av färg tidigare behöver du bara skrapa av flagor, borsta och tvätta. Annars måste du ta bort all färg och rugga upp ytan med sandpapper. Grunda behöver du inte om du laserar eller målar med tunn färg. Däremot kan du med fördel efterbehandla utsatta ställen som har markkontakt. Gör som det rekommenderades i artikeln ”Tag hand om dina trädgårdsmöbler” i Vi i villa nr 4/01, och låt bord och stolar stå med fötterna i linoja ett par dagar.

Blandning av färgen

Det här momentet är det roligaste! Blanda först pigmenten tills du kan ana en nyans du är ute efter. Fyll på med lite olja och rör om ordentligt. Späd sedan med mer olja och testa på en bit trä. Är du inte nöjd blandar du mer pigment i lite olja och fyller på.

Målning

Stryk ut färgen tunt. Låt torka i solen. Det kan ta något dygn om vädret är perfekt. I en fuktig källare tar det två veckor. Måla först därefter ett lager till om du vill det.

Underhåll

Tvätta av möblerna ibland. Linolja innehåller inga mögel- eller svampgifter och därför behöver man hålla ytan ren. Då blir det inga fula mögelprickar.
Pigmentet zinkvitt har antimögelegenskaper. I stället för att måla om med pigment kan det räcka med att stryka möbeln med linolja. Då fräschas färgen upp igen.

Tänk på att:

– Trasor med olja på kan självantända. Lägg dem i en hink med vatten ett par dagar innan du kastar dem i soptunnan! – skriva upp dina färgrecept om du vill kunna måla om med exakt samma nyans.

Andra användningsområden för jungfrulinolja

* Rostskydd: Behandla bilen med linolja! Enligt Statens provningsanstalt
fungerar oljan mer än 50% bättre än ett vanligt rostskyddsmedel.

Naturligtvis mår grindgångjärn, spadar och andra redskap också bra av en
insmörjning.

* Eftersom oljan inte är giftig är den utmärkt för behandling av skärbrädor
och andra köksattiraljer av trä.

Priser

Vi köpte en olja som kostar mellan 35 och 59 kr/l beroende på köpställe.
Pigment finns det en lång rad att välja bland och priserna varierar mycket.
Olika umbra- och ockrapigment kostar till exempel runt 50kr/120 ml medan smaragdgrönt och den undersköna lapis lazuli är dyrgripar för c:a 400 respektive 600kr/120 ml. Man kommer långt med det stora sortimentet av de billigaste. Både olja och pigment är dryga jämfört med plastfärg.

Några köpställen för ekologisk färg:

Claessons Trätjära, Göteborg

Ekologisk Färg AB, Boarp Båstad

Kullahus Ekologisk färg, Vitaby i Skåne

Kulturhantverkarna, Stockholm

Robygge, Järna

www.flugger.se

www.kulturfarg.com

www.oilpress.com

 Du kan också fråga Naturskyddsföreningen eller Naturvårdsverket om en lista över miljömärkta färger.

Varför inte lasera redskap när du ändå är igång? Här har vi använt engelskt rött och terra verde vagone. En söt kruka av en gammal låda kan det också bli. Den lavendellila nyansen blandade vi till av vitt, grå umbra och ultramarin.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar