Monetsoffan du gör själv

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet-inspirerade soffa. Gör den själv med hjälp av Leif Qvist.


En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet inspirerade soffa. Gör den själv – här följer beskrivning av Leif Qvist.

Inspirationen till den här soffan kommer från Giverny i Frankrike. Närmare bestämt från målaren Claude Monets trädgård som numera är museum. Soffan passar förstås allra- bäst i trädgården med lummig växtlighet i bakgrunden. Men den gör sig också bra i hallen, i köket eller som här i ett uterum.

Att snickra den här soffan är ett avanserat gör-det -själv arbete som kräver både tid och skicklighet. Men resultatet blir därefter. Förutom vanliga handverktyg behöver man en handfräsmaskin och tillgång till en bandsåg och långa limtvingar.

Det här behövs:

Materialet är furu, möbeltorr och ej för kvistrik. Soffans svängda linjer gör att alla delar får olika mått och dimensioner som inte finns i standard och därför anges endast soffans huvudmått.

Gör så här:

1. För att man ska kunna såga ut stommens alla svängar måste ritningen förstoras till full skala. Vaje ruta ska bli 10 cm i verkligheten.

2. De svängda linjerna på ryggöverstycke, sarg och bakben används som mall och ritas in på träbitarna. Vid de kraftigaste svängarna får flera träbitar skarvas (laskas) ihop. Huvudmåtten är: längd 250 cm, höjd 90 cm, sittdjup 45 cm, sitthöjd fram 42 cm och sittdjup bak 40 cm. Övriga mått och dimensioner framgår av ritningen.

3. Alla sammansättningar i stommen görs med tappar. Sittbräderna vilar i ett frässpår i sargarna. De fixeras med en tapp i varje ände och täcks av den figursågade sittramen. Ryggpinnarna sitter i frästa hål i ryggsarg respektive överstycke.

4. När alla bitar är utsågade och justerade, bör de märkas med blyerts enligt ritning, annars är det lätt att blanda ihop bitarna.Limma ihop soffan med vattenfast utelim. Vilka delar som ska sättas samman framgår av ritningen.

5. Skall soffan stå ute bör den laseras med oljefärg. Vi använde lika delar linolja och balsamterpentin som blandas med färgpigmenten guldockra och lite engelskt rött. Lasera tunt två gånger med en bommulstrasa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar