Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!


Här är det lätt att ta sig till sandlådan – även för den som går på ostadiga ben. Sandkakorna som bakas på stenplattorna borstas lätt ner i gropen igen. Att det dessutom är praktiskt att plattorna ligger i jämnhöjd med gräsmattan när den ska klippas är ett extra plus.

Man hinner avverka ett antal sandlådor i trä om man har två barn som det är några år emellan – och det kan bli rätt dyrt. Kvaliteten på sandlådorna man hittar på byggmarknader och snabbköp är inte alltid den bästa, och vårt karga nordiska klimat gör sitt till.

Träet kräver oftast ett årligt underhåll – även om vissa träslag faktiskt är så gott som underhållsfria. Träet blir emellertid lätt fult och förlorar sin lyster.

Välj storlek själv

I stället för att placera sandlådan ovanpå gräsmattan kan du gräva ner den som här. Det ger flera fördelar: det blir lätt att skyffla bort den gamla sanden när det är dags att byta ut den och man slipper problemet med en sandlåda full av jord, ogräs och maskar.
Storleken på sandlådan och terrassen bestämmer du själv – där får lusten, behovet och utrymmet styra.

Om du letar lite på blocket.se, lokaltidningen eller i Gula tidningen hittar du kanske rentav någon som vill bli av med några bättre begagnade trädgårdsplattor och är villig att ge bort dem om du kommer och hämtar dem.

Den här sandlådan är 25 centimeter djup, vilket är väl tilltaget. Då finns det tillräckligt med sand för att leka bagare, gräva tunnlar till bilarna och så vidare. Engagera barnen i arbetet, det tycker de är kul.

 

Tips!

– Den lilla mängden grus till plattläggningen hämtar man lätt på ett släp, men om man får nya plattor levererade kan man ju beställa gruset samtidigt.

– Slipa och fasa av alla kanter på plattorna som är vända inåt mot sandlådan. Använd en excenterslip med grov skiva.

– Placera en betonggjuten parasollfot i ett av hörnen i sandlådan, så bränner inte barnen sig i solen.

– Trädgårdsplattor finns i många olika färger, material och former. Man kan även gjuta egna plattor.

 

Stabil konstruktion

– Sandlådan är gjord så att det är praktiskt taget omöjligt för de lodräta plattorna att röra sig när alla plattor väl är på plats och kanten har rättats till. Den cementbaserade kakelfixen bidrar till god stabilitet under många år.

– Använd inte kakelfix mellan bottenplattorna, för regnvattnet måste kunna rinna igenom.

– Ersätt de tolv plattorna à 50x25x5 cm med 50x50x5 cm stora plattor om du vill ha ett djupare hål med plats för mer sand.

 

Gör först klar botten …

1. Gräv ett kvadratiskt hål, här 170x170x35 cm. Beräkna tre plattors bredd och dubbel plattjocklek samt cirka 5 cm för grus längs alla sidor och i botten. Dra eventuellt snören för exakt mätning. Tänk på att terrassen ska ligga i jämnhöjd med gräsmattan.

2. Trampa till jorden i botten innan du fyller den med cirka 5 cm grus. Betongplattorna som vi har valt är stora och tunga. Om man använder mindre plattor bör gruslagret vara minst 10 cm. Här har vi grävt ut för plattorna som ska ligga runt sandlådan.

3. Lägg ut plattorna i botten, eventuellt med en fiberduk under. Testa först att lägga ut plattorna, så att du vet att de ligger jämnt på underlaget. Om plattorna får sticka upp 1–2 cm ovanför marken undviker du att gräset växer in över plattorna. Se illustration nedan.

… och sedan sidorna och terrassen

4. Sidoplattorna med måtten 50x25x5 cm ställs på högkant i gruset på botten. Här har de satts i torrbetong. Det är smart att tillverka en stödram av ribbor eller brädor tills de översta plattorna har lagts ovanpå kanten och ger stöd åt konstruktionen.

5. Lägg plattorna runt sandlådan i jämnhöjd med de lodräta plattorna i sandlådan. Använd spjälor och vattenpass. Om man har kakelfix ovanpå de lodräta plattorna blir konstruktionen stabilare. Dessutom håller det borta ogräs och myror.

6. Lyft upp plattorna runt sandlådan och fyll fogarna med kakelfix om du inte redan har gjort det. Det lättaste är att fylla en plastpåse med kakelfix, klippa hål i ett hörn och använda den som en sprits. Sedan är det lätt att fylla i alla sprickor och hål.

Detta använde vi:

• 40 stycken ljusgrå betongplattor à 50x50x5 cm
• 12 stycken ljusgrå betongplattor à 50x25x5 cm
• Cementbaserad kakelfix

 

Ett berg för barnen

1. Jorden som blev över när vi hade grävt ut för sandlådan och terrassen skulle egentligen ha körts bort, men i stället gjorde vi en liten jordhög i trädgården. Grästuvorna är också från utgrävningen.
2.
Det är inte så noga hur grästuvorna läggs ut, men det är viktigt att hålla dem fuktiga tills de är på plats. Packa jorden ordentligt innan du lägger ut grästuvorna och använd eventuellt en vält efteråt. Om barnen får en jättekulle (med barnögon sett) kan de bestiga berget och blicka ut över världen – eller bara sitta och mysa lite på kullens topp.

 

Ett galler sätter stopp för katter och rävar

Det är inte vidare trevligt – och inte heller särskilt hälsosamt för barnen – om det kommer objudna gäster i sandlådan. Tillverka därför ett galler redan från början. Gallret läggs på när ingen leker i sandlådan. Det är en fördel att använda så lätta lister och träslag som möjligt. Sandlådan bör inte täckas helt med exempelvis en presenning eftersom regnvattnet renar sanden.

Det är lätt att anpassa två trädgårdsstaket efter sandlådans mått. Sätt ihop dem med gångjärn, så att gallret kan vikas på mitten. Då tar det mindre plats.

En vanlig och enkel lösning är att montera ett antal lister på ett par tvärslåar. Gör listerna 5 cm längre än hålet, så att gallret kan vila på kanterna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar