Sköt om dina utemöbler

Trädgårdsmöbler av trä kan i princip hålla nästan hur länge som helst. Det gäller bara att vårda dem.


Trädgårdsmöbler av trä – och då menar vi inte bara exklusiva teakmöbler – kan i princip hålla nästan hur länge som helst. Det enda som krävs är att man lägger ned lite tid på att vårda dem.

Det gör inte så mycket om det regnar på dina utemöbler. Den ständiga fukten från marken är värre. Speciellt gäller detta om bord- och stolsbenens ändträ har kontakt med marken. Ändträ kan suga upp 10 gånger mer fukt än de hyvlade sidorna av en bräda. Om du vill bevara utemöblerna länge, är det här du kan göra den viktigast insatsen.

Burklocks-tricket
Det här är precis lika enkelt som effektivt. Placera ett burklock under varje ben. Fyll på med olja och låt träet suga åt sig något dygn. På liknande sätt kan du även impregnera stolpar som ska slås ned i marken. Ställ dem med spetsen ned i ett djupt kärl med träolja några dygn.

Olja in sent på våren
Undvik att olja möblerna i stark värme och solsken. Då torkar oljan för snabbt utan att impregnera ytan. Bäst är att olja in sent på våren, då både trävirket och luften är torr och sval. Stryk trärena ytor flödigt med träolja. Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. De oljedränkta trasorna du använt, lägger du i en plåthink eller glasburk direkt efter att du är klar. De kan nämligen självantända. Fyll hinken eller burken med vatten och sätt på ett lock. Låt sedan trasorna ligga i blöt minst ett dygn, innan du slänger dem.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar