Soltak till vilstolen

Sol i all ära, men ibland känns det skönt att kunna slappna av med huvudet i skuggan en stund. Händiga Reva visar hur du enkelt snickrar ett litet tak till din solstol.


Det är underbart att kunna sitta ute med en god bok och läsa, men när solen står som högst på himlen kan man behöva ett solskydd. Under en resa till Indien i vintras besökte jag en privat klubb i Mumbai som hade solstolar med ett praktiskt litet tak. Överförtjust tog jag fram min idébok, (mycket nöjd över att den var med), och skissade ner denna enkla modell. Med nytt tyg på sitsen och lite färg därtill, kommer denna trädgårdsmöbel helt enkelt bli oumbärlig för långa lata sommardagar.

Detta behöver du:

En solstol
Trälist 22 x 22 mm ca 3,5 meter,
Till den här stolen behövdes 2 bitar x 50 cm, 2 x 60 cm, 2 x 62 cm
Träskruv, ca 8 sycken
Trälim
2 bultar som går att skruvas i med mejsel, (ca 45 mm), och två muttrar
Ev. målarfärg
Tyg till sits och tak, till mitt tak användes en bit som var 1 meter x 80 cm
Band eller snöre, ca 2,4 meter

Bra verktyg:
Såg
Borr och skruvdragare
Måttstock eller liknande
Häftpistol
Sax
Nålar
Symaskin

Gör så här:

Börja med att såga till trälisten. Utgå från yttermåttet på solstolens rygg och lägg träbitarna som är 50 cm med samma avstånd från varandra som yttermåttet. Lägg sedan biten som är 62 cm tvärs över, ca fyra cm från överkanten. Borra i den långa biten så skruvhuvudet kan försänkas, och limma sedan där bitarna möts. Skruva ihop.

Lägg bitarna som är 60 cm parallellt på utsidan, med någon mm mån, och borra fast den sista 62 centimetersbiten med samma avstånd från överkanten som den förra, (glöm inte att borra för skruvhuvudet och att limma).

Markera sedan och borra två hål i vardera baksidan på den mindre av de båda delarna, där den skall skruvas fast på baksidan av stolen.

Limma, sätt fast med tvingar och skruva fast den mindre delen på stolens rygg. Ca 30 cm bör sticka upp ovanför stolens rygg.

Ta den kvarstående lösa delen, borra ett hål genom halva listen, nertill och från utsidan, ett lika stort hål som bultens huvud. Borra sedan genom hela med en tunnare borr så bultens skruvdel går igenom. Spänn fast med tvingar och markera var hålen för fastsättningen skall vara på stolsidan. Kontrollera att den kan vila på den bakre, redan fastsatta delen. Borra genom halva stolsidan från insidan så att muttern går att försänka och sedan med en tunnare borr så bulten kommer fram.

Sätt in muttern i hålet på stolen, trä in bulten från utsidan och skruva samman.

Obs, det här är lite pilligt, se till att ha lite extra mån runt mutter och bulthuvud.

Klipp till en bit tyg som med god marginal täcker taket. Lägg tygstycket över träkonstruktionen, efter att ha fällt ut den så mycket som kan tyckas lagom. Det är snyggast om taket blir ungefär vågrätt. Markera hörnen med nålar. Mät också hur bred kant som skall hänga ner. Jag gjorde min 8 cm. Klipp till tyget i rätt storlek plus en cm runt om. Sicksacka och fålla. Vik sidorna mot varanda och sy av hörnen, ( 8 cm), från avigsidan.

Vill du klä om stolen så använd den gamla sisten som mall. Jag skarvade med rosa och sydde också på en extra löst hängande bit nertill för att få det att passa med taket.

Måla stolen om du vill och sätt fast sitsen med häftpistolen.
Sy ihop en snedremsa till ett långt band, klipp den i 8 delar. Sy fast dem under taket i ”viket” i par, två fram och två bak. Knyt fast.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar