Tag hand om dina trädgårdsmöbler – så håller de längre

En regnig sommar går hårt åt altaner och utemöbler, speciellt de i trä. Så här får du alla material fina igen.


En regnig sommar går hårt åt altaner och utemöbler, speciellt de i trä. Men även plast och metall behöver en uppfräschning innan man med gott samvete kan slå sig ned i solen. Så här får du alla material fina igen.

Sätt färg på möblerna i sommar!
Foto: Birger Lallo

Genom att ta god hand om dina trädgårdsmöbler håller du dem fräscha och fina längre. Först och främst gäller det förstås att hålla dina möbler rena så att inte sporer, sotnedfall och annat kan börja gro. Detta gäller speciellt dig som har flätade rottingmöbler i trädgården. Dem bör du vara noga med att ta in dem efter användning eftersom de är svåra att förbehandla. Horisontella ytor, som till exempel bordskivor och armstöd, är hårdast utsatta för väder och vind. Luta möbeln när den inte används så att regnvattnet rinner av.

Tyg och markiser

Tyg- syntet och skumgummiöverdrag kan du tvätta med milt tvätt- eller diskmedel, men var noga med att skölja så att medlet inte lämnar fläckar. Dynor ska du naturligtvis försöka skydda mot väta, men om olyckan ändå är framme så ställ upp dem mot en solbelyst vägg och låt torka.

Parasoll med bomullstyg brukar gå att köra i tvättmaskinen, spänn sedan upp och soltorka. Markiser skuras i första hand med ett tvåltvättmedel eftersom det milda medlet inte löser upp den impregnering som finns i markiserna från tillverkaren. Är de riktigt smutsiga kan du köra dem i tvättmaskinen också, men då försvinner mycket av impregneringen.

Träaltanen

De flesta altaner under bar himmel är gjorda av tryckimpregnerat trä och arbetsgången är tvätta och olja. Ett nytt altangolv av tryckimpregnerat trä som aldrig behandlats tidigare bör vara helt torrt innan du behandlar det. Är altangolvet riktigt slitet och sprött är det bara att slipa ner tills friskt trä kommer fram.

Trämöbler

De flesta trämöbler behöver årligt underhåll för att hålla länge. De ska oljas, målas eller impregneras. Torksprickor uppstår av spänningar i träet när solen torkar fuktigt, svällt trä. Detta gäller främst mjuka träslag som furu, men hårt ädelträ klarar sig heller inte undan helt. En enkel regel är att ju desto bättre du tar hand om en ny möbel, desto längre håller den.

Undvik att olja möblerna i stark värme och solsken eftersom oljan då hinner torka innan den sugits upp av träet. Tidig vår är bästa tiden för möbelskötsel men se till att de är rena innan du ställer undan dem i höst. Ett annat tips är att fylla en växtspruta med olja och spruta möbeln och därefter eftertorka. Du sparar flera timmar jämfört med om du använder pensel och svamp. Lägg något under möbeln så att oljan inte tränger ner i marken.

Måla trämöbler

Målning är den starkaste ytbehandlingen. Det finns många olika färgtyper att välja mellan, men vad som däremot inte lämpar sig särskilt väl på en trädgårdsmöbel är slamfärger, som Falu rödfärg, eller trätjära, eftersom dessa kan färga av sig. Börjar det bli sprickor och repor i färgen är det dags att göra något åt det, annars kommer färgen snart att flaga av.

Slipa ner och måla om är det som gäller och använd i möjligaste mån samma färg som möbeln varit målad med från början. Om färgen mjukas upp med varmluftspistol släpper färgen från trävirket lättare. Detta fungerar bra på olje- och alkydfärg.

Har du behandlat möbeln med färdigblandad träolja bör du vänta ett år innan du målar över med täckande färg eller lasyr. Oljan innehåller tillsatser, exempelvis olika vaxer, som gör den olämplig att måla på direkt. Om du har obehandlade trämöbler som ska täckmålas kan du impregnera möblerna med vanlig grundolja på möblernas mest utsatta delar. Måla på med täckfärg inom 30 minuter så hjälper oljan till att dra in färgen. Målade möbler bör få stå under tak under vintern.

Metallmöbler

Tvätta, skrapa och slipa gäller även för metallmöbler. En stålborste kan också komma väl till pass. Även om du köpt möbler som är ”rostfria” kanske skruvarna är av ett annat material och blir fula med tiden. Borsta och skrapa så att rosten försvinner och du får fram en metallglans. Järn oxiderar snabbt så måla över med rostskyddsfärg så fort som möjligt.

Galvaniserat- och förzinkat järn kan kräva speciella grundfärger. Om möbeln är rostskyddsbehandlad kan det finnas en fet hinna som gör att färgen inte får fäste. Tvätta med avfettningsmedel och skölj noga. Möbler av aluminium kan du polera med slipmedel och sedan lacka.

Plastmöbler

Plastmöbler är kanske lättast att sköta om, men inte ens de är helt underhållsfria. Föroreningar som kommer med regnvattnet gör ytan porig och smutsig. Skura möbeln med vanligt tvätt- eller skurmedel, eller ett speciellt rengöringsmedel för plast. Plastmöbler kan även vaxas in med jämna mellanrum med exempelvis plastbåtsvax, bilvax eller vinylpolish. Innan vaxning bör möblerna rengöras. Tänk på att sitsen kan bli hal efter vaxning.

Stolen SW 501 är tillverkad i jarrah och kommer från Fritidscenter.

Rätt olja till rätt träslag

Se alltid till att använda en olja som är avsedd för det aktuella träslaget. Slipa lätt mellan oljebehandlingarna så att träet lättare suger åt sig oljan. Ädelträ som teak och jarrah är ”tätare” och tyngre än exempelvis furu och kan behöva en speciell olja för hårt trä. Det gäller dock att komma ihåg att eftertorka! Har du möjlighet att slipa möbeln innan du oljar får du allra bäst resultat.

Burklockstricket

Står dina trämöbler på bar backe är det extra viktigt med regelbunden oljebehandling, annars kommer fukten från marken att tränga in i träet, och mögel och svamp kan få grogrund. Ett tips är att ställa möbeln på burklock som du fyller med träolja. Låt stå något dygn så att oljan absorberas av träet.

Kom ihåg att använda oljetrasor är brandfarliga! Blöt trasan i vattenoch lägg den i en plastpåse som du knyter ihop ordentligt, eller elda upp den.

Svarta prickar

Har du gamla möbler som blivit prickiga och grådaskiga, tvätta dem med såpa eller, om ytorna är angripna av svamp, särskild mögeltvätt. Sitter prickarna hårt kan en slipning behövas. Därefter behandlar du möblerna med exempelvis träskyddsolja som innehåller mögelskydd.

Tåliga träslag

Jarrah är ett eukalyptusträ från Australien som har så hög densitet att det används som slipers i Perth hamn och i Londons tunnelbanesystem. En möbel av jarrah kan i princip inte ruttna eftersom fukt har svårt att tränga in i det extremt hårda träet. Får du en fläck på ett jarrah-bord tar du lite sandpapper och slipar bort fläcken.

Vill du olja in möbeln använder du till exempel en speciell jarrah-olja men den klarar sig även obehandlad.

Teak är också oerhört motståndskraftigt mot röta och svamp och kräver väldigt lite underhåll. Med tiden får teak- och jarrahmöblerna en vacker grå ton om du inte oljar in dem med jämna mellanrum. Till teakmöbler finns också speciella oljor, exempelvis teakolja.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar