Trädgård om barnet själv får välja

Studsmatta, pool eller sandlåda – vad står högst upp på barnens egen önskelista till trädgården? Kanske det är det allra enklaste – en stor grön gräsmatta med plats för mycket spring i benen.


Vare sig ni äger den gränslösa trädgården med alla möjligheter eller sitter på en fin radhustäppa så ska hela familjen dela på dess utrymme. Men vad vill egentligen barnen ha om de själva får välja? Troligtvis är de inte intresserade av rosenrabatter och kantade stengångar, nej, här gäller gröna gräsmattor för mycket spring och hemliga gömställen där man får vara ifred från nyfikna vuxna.

Här ger vi några goda råd för en trädgård åt barn i alla åldrar.

Som om hela Sverige var fyllt av privata helikopterplattor ser det ut från luften. Ja, för snart finns en trampolin på var mans tomt. En kvalitetstrampolin kostar mellan 4–5 000 kronor, denna från Trampolinspecialisten.

För de minsta

Sandlådan är en klassiker. Den håller i många år, är enkel att bygga själv men finns också att köpa i små färdiga varianter på de flesta byggvaruhus och välsorterade järnaffärer. När sandlådan gjort sitt kan formen omvandlas till stommen till ett eget trädgårdsland.

Är det långt till lekparken? Lekställningar i olika utföranden med gungor, rutschkana och klätterväggar finns att köpa på välsorterade byggvaruhus. En enkel gunga i ett träd räcker också långt.

Uppblåsbara pooler för varma lata sommardagar är roligt långt upp i åldrarna, men kom ihåg att aldrig lämna små barn ensamma i poolen! En liten lekstuga med små stolar och spis är bra som lekplats på sommarhalvåret och kan dessutom utnyttjas till förvaringsplats för trädgårdsmöblerna på vintern.

4-8 åringar

Nu börjar vi närma oss trampolinåldern – ja, för den står högst upp på önskelistan för de flesta barn. En bra trampolin ska ha bra fjädrar, kraftig rörstomme och ett bra kantskydd som täcker fjädrarna. Var aldrig mer än två åt gången på trampolinen. Barn under sex år ska alltid ha tillsyn när de hoppar.

Efter trampolinen kommer poolen om barnen själva får välja. Det behöver inte vara en ”riktig” pool. En enklare uppblåsbar, eller en lite större barnpool räcker långt.

Ett hett önskemål är ett eget husdjur. En egen kanin eller marsvin med bur på tomten står högt upp på barnen önskelistan långt upp i åldrarna.
Nu börjar också fixaråldern när barn gillar att hålla på med egna små projekt. Ett eget trädgårdsland kan ge sysselsättning en hel sommar. Och varje trädgård behöver en koja, eller en lekstuga, där man kan få vara i fred. Har ni lyckan att ha ett hängande träd någonstans i trädgården? Då har barnen redan hittat sitt gömställe.

8 år och uppåt

En trampolin i ena hörnan av trädgården och en pool i den andra. Sen vet ni med säkerhet var grannskapets alla barn är i sommar. Men en trädgård för barn behöver egentligen varken vara kostsam eller komplicerad. Stora härliga gräsmattor ropar efter barnaspring. Mycket gräsyta ger plats för fotboll, badminton och krocket.

Efter bad och bus är det skönt med vila. En härlig hängmatta är en mysig plats för eftersnack och mys. Kanske det är dags att hitta på något helt nytt, som en egen minigolfbana på trädgården. Hemliga klubben behöver alltid en plats att hålla till på. Kojan förflyttar sig uppåt bland trädgrenarna. Och plötsligt kommer den hederligt asfalterade garageuppfarten till användning för mer än bilparkering. Här kan större barn åka skateboard, cykla och spela basket.

Barnens 10 i topp 4-10 år

1. Trampolin
2. Pool
3. Husdjur
4. Gömställe/koja
5. Stor gräsmatta
6. Egen minigolfnbana
7. Lekställning
8. Trädgårdsland
9. Sandlåda
10. Lekstuga

Även busiga barn behöver lugn och ro. En hängmatta ger plats för avkoppling både för stora och små. Satsa på en rejäl för familj- och kompismys. Hängmatta Matriamanio från Stora Famnen Hängmattor, 820 kronor exkl. frakt. Kojan har varit barnens bästa lekplats i alla tider. Gör en i pil tillsammans med barnen. När pilen tätnar blir den allt hemligare. Pilkoja från Lillöpil, 1,5 meter i diametern, 600 kronor exklusive frakt. Är det långt till en offentlig lekpark får man göra en egen lekpark i trädgården. Här en för de minsta barnen, Hags Lake Placid från Hags, cirka 14 800 kronor. Pool och bassäng står högt på barnens önskelista. Stativbassänger finns från en tusenlapp och uppåt. Denna från Brio.

Köpställen:

Hags 0380-473 00, www.hags.com
Lillöpil, 044-21 21 44, www.lillopil.com
Stora Famnen, 08-15 81 24, www.storafamnen.nu
Trampolinspecialisten, 08-792 10 70, www.trampolinspecialisten.se
Brio Konsument, 020-49 49 50, www.brio.net

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar