Håll undan snön från klena tak

Att hålla tak och trädgård någorlunda snö- och isfria kan vara ett knog. Men det är ett nödvändigt ont snörika vintrar för att undvika skador.

Ett snölandskap kan vara hur vackert som helst, men för fastighetsägare innebär snön också en hel del arbete. Det är väl inte så vanligt att tak störtar in på grund av tyngden från snö. Men de senaste snörika vintrarna har gjort att det funnits all anledning att se upp.

När det blir stora snömängder måste åtgärder sättas in. Då börjar kanske också dörrar att kärva, på grund av snötyngden, vilket förstås verkligen är en varningsklocka.Värt att tänka på är att snön kan driva och snömängden därför kan variera en hel del mellan olika takytor.

Säkerheten först

Att ta ner istappar och snö som börjat tina är viktigt för att ingen ska komma till skada.

Antingen kan man hyra in hjälp att få bort snön eller förstås göra det själv. Väljer man det senare är det viktigt att sätta säkerheten först. Livlina måste räknas som obligatorisk. Det är väldigt lätt att halka och ramla ner från taket.

Förutom snöspade kan man ha god hjälp av en teleskopisk snöraka. Med den kan man nå ganska långt, vilket är en stor fördel när snön ska väck.

Särskilt besvärlig är förstås tung blötsnö som väger flera gånger så mycket som nyfallen pudersnö. Det är ju också en aspekt att ta hänsyn till. För det är ju betydligt lättare att skotta bort lätt nysnö än att vänta tills det börjat tina och snön blir tung.

Takets lutning viktig

En annan sak att ta hänsyn till är takets lutning. Ju mer det lutar, desto större chans att snön ska rasa ner. Men det är förstås inte heller enbart av godo, eftersom någon kan få det över sig. Så därför är det bästa att avlägsna såväl snö som istappar från taket.

Nu är det inte bara tak som kan knäckas av snötyngden. Även träd och buskar kan behöva bli av med övervikt för att inte brytas. Det kan enkelt undvikas genom att man då och då tar ett varv i trädgården och ruskar av snö. Att det kan bli en del snö innanför kragen, ja det får man väl ta.

Även trädgårdens träd och buskar kan behöva ruskas av så att inga grenar bryts.

Lätt och tung snö

Torr nysnö beräknas ha en vikt på 30-100 kg per kubikmeter, medan fuktig nyfallen snö väger 100-200 kg per kubikmeter.

Tösnö i slutet av säsongen lär kunna väga uppåt 400 kg per kubikmeter. Det skulle innebära att om du har 10 cm blötsnö på ditt garagetak om 20 kvm, kan du räkna med en totalvikt upp till 800 kg.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar