Klätterrosor – 10 inspirerande idéer

Romantiska och härligt doftande klätterrosor kan göra underverk i trädgården. Här kommer 10 förslag på hur du kan använda dem!

klätterros

Underbara klätterrosor lyfter alla trädgårdar. Här får du massor av fina tips.

Rosportal

1. Rosenbåge vid grinden

Skapa en välkomnande ingång till trädgården med en härligt doftande klätterros. Tänk på att portalen behöver vara tillräckligt hög för att rosen ska kunna hänga ner lite utan att långa personer ska behöva gå dubbelvikta under. 

Rosor över staketet

2. Böljande över staketet

En klätterros kan mjuka upp och förhöja ett enkelt staket eller en mur, samt fungera som en vacker marktäckare över till exempel en berghäll eller en slänt.

klätterrosor vid dörren

3. Över entrén till huset

Att ha rosor precis utanför dörren är riktigt härligt så att man känner deras doft så fort man går in eller ut ur huset. Plantera rosorna en bit ut från huset och inte precis under taket där jorden är torrare.  

Ros på stöd

4. Med ett diskret stöd

Låt klätterstödet vara diskret i färgen så att det smälter in med växtligheten och lyfter fram rosorna, och inte tvärtom. Grånat trä, rost, och grönt är några exempel på bra färger. 

klätterrosor på träd

5. Upp i ett träd

Ett gammalt, och kanske till och med dött träd, kan bli ett underbart klätterstöd för en ros. Plantera rosen en halvmeter ut från stammen. En tålig och starkväxande honungsros är till exempel ett bra val för ett högre träd.    

Rumsavdelare

6. Som rumsavdelare

Använd portaler med klätterrosor för att dela in trädgården i olika rum eller bilda valv över dina trädgårdsgångar. 

klätterrosor i Rostorn

7. I ett rostorn

Låt klätterrosen växa rakt upp emot skyn mot en obelisk eller en hög stör eller stolpe. Se bara till att klätterstödet är förankrat i marken ordentligt eftersom rosen kan väga en hel del när den vuxit till sig. 

klätterrosor i Pergola

8. I en pergola

Vem vill inte sitta i ett helt rum av rosor? Låt klätterrosor bilda väggar och tak i en pergola som ger svalkande skugga under heta sommardagar. 

Rosor mot väggen

9. Mot fasaden

En stor tom yta eller kanske lite sliten del av fasaden kan förskönas ordentligt med rosor. Eller varför inte låta dem rama in fönstren, så att du kan skymta dem inifrån huset?

Klätterrosor och vinrankor

En husfasad täckt av både klätterrosor och vinrankor.  

10. I kombination med andra klätterväxter

Plantera gärna andra klätterväxter bredvid din klätterros, och då sådana som täcker rosens kalare delar med sitt bladverk, men som inte är så starkväxande att de döljer rosen. 

Klematis och klätterrosor är en klassisk kombination. Välj antingen en klematissort som blommar samtidigt och ger en snygg färgmatchning mot rosorna, eller en sort som blommar före eller efter rosorna för att förlänga blomningen. 

Klematis och rosor

Klematis och rosor i en spännande färgkontrast. 

Läs också: Gör ett rosentorn


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar