Klipp rätt i trädgården

Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig att klippa och beskära på smarta sätt.

sekatör


Visst kan man köpa en sekatör för en femtiolapp och använda den till att klippa av eller bort det mesta i trädgården. Men allt går ju så mycket enklare och bättre med saker som är skapade för sina specifika ändamål. Tänk också på att ju mer du använder dina redskap, desto viktigare är det att de är ergonomiskt genomtänkta.

Det finns verktyg för att ansa det mesta i trädgården, från små blad till grova grenar. Nedan hittar du ett antal handredskap som hjälper dig att hålla styr på växtligheten på tomten.

Klipp i tre steg

Denna sekatör från Fiskars har en så kallad PowerStep-teknik som automatiskt väljer hur många klipp som behövs i ett till tre steg, beroende på hur tjock grenen är (upp till 20 mm). Det ergonomiska handtaget passar både höger- och vänsterhänta. Sekatören är gjord i ett starkt lättviktsmaterial och väger bara 140 gram. Den kostar ca 299 kr.

Skräddarsy sekatören

Bahcos ergonomiska sekatör PXR kan du skräddarsy efter dig och dina arbetsuppgifter. Såväl handtaget som skärhuvudet finns nämligen i tre olika storlekar (S, M och L) – det största klarar grenar upp till 30 mm. Modellen har roterande undre skänkel som följer med handens rörelse vid klippning, vilket ska minska tröttheten. Pris ca 700-800 kr.

Håll formen

Har du en buxbom eller någon annan buske som du formklipper? Comfort Buxbomsax från Gardena är speciellt anpassad för detta. Den är 40 cm lång (bladet 18 cm) och väger endast 615 gram, har en ergonomisk design samt stötdämpning i form av Technogel-kuddar. Buxbomsaxen har även inbyggd grenkapare och kostar ca 259 kr.

Klipp som ett proffs

Bahcos häcksax P51 är en klassisk modell med härdade och slipade, tunna stålskär. Bakre delen på det ena skäret är sågtandad för att kraftiga grenar upp till 15 mm ska hållas fast när man klipper. Tack vare gummibuffertar absorberas stöten när man klipper igenom. P51 kostar ca 650-750 kr (finns även i en modell med längre skaft, P51H).

Trimma bladen

Fiskars bladtrimmer är en smidig liten sax som kan användas till att ansa bonsaiträd, krukväxter och gröna växter; inomhus, på balkongen eller i växthuset. Den är 12 cm lång och kostar ca 129 kr.

Öka hävstångseffekten

Gardenas Comfort Teleskopisk Grensax 650 BT ger bättre räckvidd och större hävstångseffekt, om du så önskar, tack vare 25 cm extra teleskoparmar i aluminium. Grensaxen har precisionsslipade, klibbskyddade blad som håller fast grenen i optimal klipposition och ska vara idealisk för klippning av färskt trä. Den är lättskött och underhållsfri och kostar ca 399 kr.

Klipp rejält

Grövre grenar upp till 50 mm i diameter ska Bahcos grensax P19 klara. Den har skär med två olika skärvinklar för snabb och kraftfull klippning samt rent och jämnt snitt. Skänklarna är av aluminium, medan det fasta motskäret är i smidesstål och format som en krok för att greppa om grenen vid klippningen. Kostar ca 1 350-1 500 kr.

Fixa kanterna upprätt

Du behöver inte ligga och kravla i gräset för att få snygga kanter på gräsmattan. Gardenas långskaftade Comfort Grässax låter dig arbeta i upprätt position. Bladen, som är klibbskyddade, kan roteras 90 grader åt båda hållen. Även handtaget kan vinklas. Hjulen gör förflyttningen enkel. Pris ca 429 kr.

Klipp med dubbel effekt

Fiskars multigrenklippare passar för både höga och låga grenar. Klipphuvudet kan justeras upp till 230 grader och den klarar grenar upp till 22 mm. Skaftet är långt och i plast. Parallellgreppet passar även mindre händer och gör det möjligt att klippa med båda händerna samtidigt. Multigrenklipparen kostar ca 319 kr (finns även i en längre version).

<!– –>

Skippa stegen

Med Fiskars universalklippare med teleskopskaft kan du nå högt och slippa balansera på en stege. Den har dubbla klipphandtag och klippandet kan utföras med valfritt handtag. Skaftet är steglöst ställbart mellan 2,4 och 4 meter, medan klipphuvudet kan vridas 230 grader. Som tillbehör finns såg och fruktplockare. Pris ca 1 100 kr.

Köpinformation

Bahco, www.bahco.se
Fiskars, www.fiskars.se
Gardena, www.gardena.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar