Kul lek i trädgården

Äntligen sommar! Varför inte glädja barnen med lite nya leksaker för trädgården? Om barnen är sysselsatta blir det dessutom lättare för dig att få tid att måla huset, fixa staketet eller skrapa vindskenorna. Här kan du läsa om trädgårdsleksaker. 

barn leker i trädgården


För ett par år sedan började studsmattorna invadera våra trädgårdar. I år är det vattenleksakerna som är på offensiv. Det finns även gott om andra spännande saker att leka med i trädgården – utbudet har aldrig varit större eller mer varierat. Fotbollsmål, basketkorg, sandlåda och gungor är klassiska, men varför inte vara lite annorlunda och köpa (eller bygga) en klättervägg, en gungbräda eller något annat?

Lek i trädgården är rolig, men kan även vara farlig ibland. För offentliga miljöer råder tuffa regler vad gäller exempelvis underlaget för gungor och andra lekredskap. Så icke för trädgårdar, men vidta ändå rimliga försiktighetsåtgärder så blir sommaren inte bara roligare utan även tryggare.

1) Krokodil för vattenglada

Croco splash från Magtoys är en krokodil som kan spruta vatten på flera olika sätt och håll. Det är lätt för barnen att bestämma vilken stråle det ska vara. Krokodilen ansluts till en trädgårdsslang med vanlig koppling. Pris cirka 200 kronor, finns bland annat på ICA Maxi.

2) Snabbt och blött

Vattenglidbanan ser ut att bli en av sommarens stora favoriter. Wham-O Slip’n slide, som finns hos Toys”R”Us, erbjuder dubbla banor så att man kan tävla om man vill. Glidbanan har längden 7,3 meter och ansluts till en vanlig vattenslang. Pris 249:50 kronor.

3) Vattenland för småttingar

Barndomens runda, uppblåsbara pool är om inte försvunnen så åtminstone marginaliserad. Numera finns pooler i alla möjliga former och storlekar. Playground pool från Toys”R”Us är en uppblåsbar lekplats med rutschbana, basketkorg med bollar, plaskdamm och palm med dusch. Allt på en yta av 229×229 centimeter och till ett pris på 299:50 kronor.

4) Sandlåda i byggsats

Sandlådan från Magtoys är gjord i plast och 120 centimeter i diameter. Den är uppdelad i sektioner, vilket gör den lätt att flytta om man skulle vilja. Dess kant har formen av en bilbana och det följer med en bil, överdrag och plastbotten. Cirkapris 400 kronor. Vill du skydda barnen mot solen kan du komplettera med ett soltält (128x128x130 cm) för cirka 200 kronor.

5) Gunga eller klättra

Hörby Bruks Trägunga 250 har den klassiska konfigurationen med två enkelgungor och en dubbelgunga, men har dessutom ett klätterrep utanför den ena gaveln som en kul bonus. Trästativet är tryckimpregnerat, benfästena och knutpunkterna i stål är helsvetsade. Förankringsdon medföljer. Trägunga 250 är 2,5 meter hög och 3 meter lång, och kostar strax över 2 000 kronor. Gungan finns även i en vanlig variant, utan klätterrep.

6) Prata underjordiskt

Det finns gott om lekutrustning för offentlig miljö och en del av den fungerar bra även i en vanlig villaträdgård. Talrören från Hags låter dig prata med en kompis en bit bort via en slang som grävs ner i marken. Tratten sitter på 0,9 meters höjd, rören är gjorda i elförzinkat och pulverlackerat stål och slangen kan fås i önskad längd. Pris ca 2 400 kronor per rör, slang 150 kronor per meter.

7) Snurrigt värre

Blues från Nifo-Lappset är en minikarusell som passar barn från två år och uppåt. Förutom att ha kul tränar barnen motorik och balans. Karusellen gjuts fast i marken och kan placeras på sand eller gräs. Den behöver en yta om 10 kvadratmeter som är fri från stenar, träd etc. Blues är 80 centimeter hög över mark, 48 centimeter i diameter och kostar 6 250 kronor.

8) Stuga för funkisar

Röd med vita knutar och en liten veranda. Den svenska standardlekstugan är sällan fel, men det finns alternativ. Trädgårdshus 1 erbjuder en lekstuga i funkisstil, med ett runt och två rektangulära fönster, kiosklucka och valmat tak med korta uthäng. Dörr, lucka och fönster är monterade i väggarna, vars placering du bestämmer vid monteringen. Stugans yttermått är 1,7×1,7×1,75 meter och grundpriset 12 475 kronor.

PS) Kolla UV-strålningen

Undrar du hur mycket solljus ditt barn egentligen utsätter sig för i trädgården? Med UV-varnaren från Bosieboo får du koll på läget. Du ställer in vilken solskyddsfaktor du smort barnet med och fäster UV-varnaren på barnet (eller i närheten). En timer räknar ner och varnar dig när solskyddet är förbrukat. UV-varnaren är batteridriven och kostar 245 kronor.

Köpinformation trädgårdsleksaker:
Bosieboo, www.bosieboo.com
Hags, www.hags.se
Hörby bruk, www.horbybruk.se
Magtoys, www.magtoys.se
Nifo-Lappset, www.nifo-lappset.se
Toys”R”Us, www.toysrus.se
Trädgårdshus 1, www.tradgardshus.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar