– att även varumärken med gott rykte säljer miljöfarliga produkter
– att även jag, som försöker vara en god miljövän, gör misstag
– att vissa amerikanska delstater har en striktare koll på kemikalier än Sverige.
Nu förstår förstås även jag att planteringsspaden bara kommer att ge mig cancer om jag äter upp plasthandtaget, plus hundra till, men det spelar ingen roll. För att få ner antalet skadliga kemikalier som hamnar i naturen måste vi sluta tillverka produkter med skadliga kemikalier. Annars kan det gå med spaden som med den illegala hanteringen av elektroniskt skrot som hamnar i Nigeria. Utsläppen av exempelvis cancerframkallande bromerade flamskyddsmedel från nigerianska soptippar har spårats som förhöjda värden i bröstmjölk ända bort till ammande inuitkvinnor på Grönland.
När jag packade upp trädgårdsbordet jag handlat på internet satt där en etikett med en svensk flagga och texten ”Made in Sweden”. Jag hade köpt bordet för att det var i samma serie som våra stolar och inte tänkt på att det förmodligen var det mest miljövänliga valet. Det är kanske inte ”närproducerat” men möbeln av svenskt virke har likväl bara färdats 45 mil från fabriken i Knäred till vår sommarstuga vilket kan jämföras med möbler från Kina.
Av två impulsköp till trädgården visade sig ett vara uselt och ett vara hyfsat bra för miljön. Det kan tyckas vara ett ok facit men jag menar faktiskt att det inte räcker. För trädgården är ett utmärkt ställe att utropa som en miljövänlig zon.
Det är betydligt svårare att ställa lika höga krav på andra områden av våra liv. Alla har inte råd att köpa miljöbilar, sätta 3-glasfönster på sitt hus, investera i solceller, äta biffar från fribetande nötdjur eller gå i ekologiska T-tröjor för 329 kronor styck.
Men alla har råd med en mer miljövänlig trädgård eftersom det allra mest miljövänliga rådet alltid är ”låt bli”. Oftast räcker det dock med att man byter ut ett miljöfarligt medel mot en miljömärkt dito.
Ta myrmedel som exempel. Många av dessa innehåller kemikalier som påverkar bins minne och lokalsinne. Utsätts bina för dessa gifter hittar de helt enkelt inte tillbaka till kupan igen. Bin är nu inte bara en angelägenhet för den lokala honungsproduktionen. Bara inom EU räknar man att binas arbete med att pollinera är värt 200 miljarder kronor (tänk själv på hur det skulle vara att pollinera ett rapsfält för hand). År 2010 misstänker man att ungefär 25 procent av EU:s bin ut slogs ut av kemiska gifter. Som tur är finns det kravmärkt myrmedel.
Så var rädd om din trädgård, den är en del av ett större ekosystem än vad du tror.