För garageuppfarten, mindre snömängder på max ett par decimeter och lösare snö klarar du dig bra med en enstegsslunga. För större ytor, större snömängder och packad snö är tvåstegsslungan ett bättre alternativ. Den kastar längre än enstegsslungan och har kraftigare motorer.
Enstegsslungan matar in snön och slungar ut den i ett moment. Tvåstegs-slungan matar först in snön och mal sönder den, därefter trycks snön ut av en fläkt och slungas iväg i utkastarröret.
Och medan enstegs-slungan arbetar sig fram med rotorn och du själv brukar få skjuta på, har tvåstegsslungan hjul- eller banddrift med växlar både framåt och bakåt.
Men är det någon vits att investera i en snöslunga med tanke på klimatförändringarna? Kommer vi överhuvudtaget att få någon snö i södra och mellersta Sverige i framtiden?
– Även om det finns en osäkerhetsfaktor, pekar det mesta på att det kommer att bli varmare, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.
– Men detta behöver inte betyda att snömängderna minskar. Snö uppstår i mötet mellan varm och kall luft. Bara kall eller varm luft – ingen snö. Redan idag ser vi ett gränsområde i Sydsverige med milda vintrar, och den effekten kan öka. Det betyder att frekvensen av snövintrar i Sydsverige kan minska

Tre frågor om snöslungor till Stefan Frisk, Svensk Maskinprovning AB:
1. Vilka risker finns det med snöslungor?
– Det gäller att vinkla utkastarröret så att inte snön slungas iväg och träffar människor, djur, bilar, fönster och så vidare. Snön kan ju innehålla småsten och is. Dels gäller det – om snön klumpar ihop sig – att aldrig rensa när snöslungan är igång. Folk har ofta för bråttom och försöker rensa med handen eller foten. Kniven kan komma farande med full kraft när snön lossnar, och då kan det gå illa.
2. Vad ska man titta efter vid köp?
– Det viktigaste du bör tänka på är hur stor yta som ska rengöras, hur djup snön brukar vara och vilken typ av snö det handlar om. Har du en liten garageuppfart räcker enstegsslungan väldigt långt. Den gör ett bra jobb, men se till att snön inte blir för djup genom att slunga oftare.
– Har du en sommarstuga där du ska få bort snön någon gång per vinter behöver du större grejer. Här passar en tvåstegsslunga av den mindre modellen fint. Den skär sönder snön innan den slungar. Den har dessutom drift på hjulen.
– Bor du på landet och har större ytor att röja behöver du en större tvåstegs-slunga. Modeller med hjul går fortare än bandgående modeller. Banden är skonsammare mot underlaget än hjul försedda med slirskydd av metall. Det finns också modeller med arbetsbelysning – en fördel när det är mörkt ute.
3. Hur använder jag snöslungan så miljövänligt som möjligt?
– Idag har alla nya snöslungor i handeln fyrtaktsmotorer som uppfyller EU:s emissionskrav. Tanka med alkylatbensin och välj ett miljövänligt alternativ när du byter olja.
Se upp!
- Använd sunt förnuft! Snön slungas verkligen bort med full kraft, ofta tiotalet meter bort. Stenar och andra små projektiler som far iväg i snön kan ställa till stor skada om det vill sig illa. Därför är snöslungan inte bästa valet i ett tätbebyggt villaområde.
- Rikta bort utblåset! Se under alla omständigheter till att rikta utblåset bort från människor, djur, hus och bilar!
- Ställ upp slungan! Om underlaget är mjukt eller grusat, ställ upp slungan några centimeter från marken.









Köpinformation:
GGP Sweden AB/Stiga www.stiga.se 0140-67700
Honda Power Equipment Sweden www.honda.se 040-600 23 00
Husqvarna www.husqvarna.se 036-14 65 00
Jonsered www.jonsered.se 0774-48 48 48
MTD Trädgårdsmaskiner www.mtd-garden.eu 0515-171 00
Partner www.partner.biz/se 036-14 67 00
Toro www.toro.com 035-10 00 00