Vattna rätt och lätt

Du kan inte skämma bort växter med vatten, men att vattna på fel sätt gör större skada än nytta.

vattna-latt-ratt


Växter behöver vatten för att kunna växa, blomma och ge skörd. Vill du att blommor, rosor och grönsaker ska ge goda resultat måste de vattnas regelbundet. Låter du bli att vattna stannar tillväxten av, plantan kanske överlever men skörden blir mindre.

Ibland har man inget val, är det vattningsförbud så är det. Viktigt är att då vattna de växter som verkligen behöver det – och inte gräsmattan. Även om den blir gul överlever den. Visst är det trevligt om gräsmattan är grön, men kanske inte på bekostnad av rosorna och dina sommarblommor.

Vattna så här

Växterna behöver vatten nere i jorden där rötterna är. Därför måste du vattna så mycket att inte bara jordytan är blöt, utan vätan måste träng a långt under den. Stick ner ett finger och känn efter, ofta är jorden bara blöt till någon centimeters djup och det gör ingen som helst nytta.

För att vattnet ska komma dit det behövs måste du vattna rikligt, men ganska långsamt. En fördjupning runt busken eller trädet är bra. Den kan du fylla med vatten, som sakta kan sippra ner i jorden utan att det rinner åt sidan.

Spridare fungerar också bra. En sådan med fina droppar, som ger lite vatten under så lång tid, att det hinner rinna ner i jorden, är bäst. Sätt ut en regnmätare och se efter hur mycket du vattnar, 30 mm vid ett tillfälle är lagom, kanske något mer.

Nya slangar ger långtidsvattning

Ett annat sätt att vattna är använda nya sorters slangar, som släpper ifrån sig lite, lite vatten under lång tid. De kallas för porslangar, ser ut att vara av skumgummi och de ”svettas” ut vatten. Man rullar ut dem längs med häcken, i en rabatt eller kring en buske. Sedan slår man på vattnet och slangen får ligga och svettas under ett halvt dygn eller mer. Allt vatten hamnar där det gör nytta, inget kommer på trottoaren, garageuppfarten eller gräsmattan.

Ytterligare en typ av slangar har små hål och ger en fin dusch av vatten. Även de fungerar bra eftersom det inte kommer så mycket vatten i taget och det kommer som ett fint regn.

Porslangen ”svettas” ut vatten där du vill att det ska komma till nytta.

Ingen dusch, tack

Undvik att vattna med dusch- och sprutmunstycke. Ofta sprutar man med alldeles för hårt tryck så att vattnet nästan spolar bort jorden kring rötterna. Dessutom duschar man för kort stund och med för mycket vatten. Vattnet hinner inte rinna ner i jorden, utan stannar på ytan och rinner åt sidan.

Sänker du trycket och sprutar med strilen, kan du genom att stå där en god stund och vattna få ett rätt bra resultat, men då krävs att du håller på minst 10 – 15 minuter. Av erfarenhet vet jag att det sällan fungerar. Använd i stället duschen för att fylla vattenkannorna och vattna med dem. Drar du med sig slangen så blir det inte så tungt att bära dem. Dessutom vet du hur mycket vatten plantorna får.

Vad ska man vattna?

Alla växter i trädgården behöver inte vattnas. Stora träd som stått under många år, uppvuxna buskar och häckar liksom gräsmattan klarar sig bra, om det inte blir en extrem torr sommar. Blommor i krukor, sommarplantor i rabatter och rosor behöver däremot mycket vatten. Växter i rabatter ska du ge 30 – 40 liter vatten en gång i veckan per kvadratmeter.

Rosor och små buskar ska ha 30 liter per planta en gång i veckan. Krukor med blommor brukar man behöva vattna flera gånger i veckan. Plantera i stora krukor och med bra jord, så blir det mindre besvärligt.

Nyplanterade växter behöver också mycket vatten. Alla växter du planterat under hösten, våren och sommaren räknas som nyplanterade hela första sommaren. Vattna dem en gång per vecka med omkring 30 liter vatten per planta.

Spridare till grönsakerna

Grönsakslandet och potatisen kan också behöva vatten. Enklast där är att sätta en liten spridare, som ger ett fint regn, och dosera med hjälp av regnmätare. 30 – 40 mm en gång per vecka är bra, har du fri tillgång till vatten och det är torrt kan du ge lika mycket två gånger i veckan.

Kom ihåg att en liten spridare som ger fina droppar är bättre en jättelik, som ger ett kraftigt ”slagregn” och sprider över stora ytor. Behöver potatisen väta gör en vattning strax innan den börjar blomma störst nytta.

Om du använder spridare kan du dosera med hjälp av en vattenmätare.

Vattna när det regnar

Har du tur och det kommer en liten sommarskur, passa på att vattna då. Då utnyttjar du regnet, som annars bara skulle torka bort efter några minuters sol.

Själva regnfallet blöter upp jordytan och all växtlighet, så att det vatten som kommer från vattenkanna eller spridare verkligen kan komma ner i jorden och bli till nytta för växten. Ofta innehåller en sommarskur bara 2-3 mm regn så den räcker inte till för växterna.

Spara vatten

Vatten kan vara dyrt, eller det kan råda vattningsförbud och torka. Hur som helst är det viktigt att hushålla med vatten. Du kan spara vatten genom att välja hur du vattnar, när du vattnar och vad du vattnar.

Spartips:

* Vattna med en liten spridare som stänker vatten över en liten yta. Mindre mängd hamnar på fel plats och det blir mindre som blåser bort med vinden.

* Vattna i samband med regn, då har vattnet störst effekt.

* Vattna långsamt med porslang eller droppslangar som låter vattnet sippra ner i jorden vid just den växt som ska vattnas.

* Vattna inte gräsmattan, uppvuxna träd och buskar eller äldre häckar.

* Vattna nyplanterade växter, rosor, rabatter, sommarblommor och grönsaksland.

* Odla gärna i krukor som visserligen måste vattnas ofta men där kommer vattnet till de växter som ska ha det och inte till ”grannar”.

* Vattna helst när det är vindstilla och lite mulet eller på sena eftermiddagen. När du vattnar i gassande solsken är det mycket som dunstar bort.

Tyvärr är det så att växterna behöver vattnet mest när solen strålar och det är också så att växterna inte mår bra av att stå blöta under natten. Det ökar risken för svampsjukdomar, potatisbladmögel, svartfläcksjuka på rosor och liknande.

Ett alternativ är porslangarna eller slangarna som sipprar ut vatten. De ligger nere på marken och mindre väta försvinner av solens strålar.

* Vattenkannan är oöverträffad. Du vet hur mycket vatten växterna får och du kan genom att slå på flera kannor med några minuters mellanrum se till att allt vatten verkligen kommer växten till godo.

Köp ett par bra och bekväma vattenkannor av plast, 12 eller 5 liter beroende på hur mycket du orkar bära. Plastkannorna är kanske inte så vackra, men definitivt bekvämare än plåtkannor. När du vattnat klart fyller du kannorna direkt och låter dem stå. På så vis får i alla fall några av växterna ett varmare vatten vid nästa vattning. Du kan också tillsätta flytande näring direkt i vattenkannan för att sommarblommor och rosor ska kunna blomma rikligt.

Materialinformation

Gardena och Hozelhock har bägge ett stort sortiment av bevattningsattiraljer. Bägge har porslangar i sortimentet. Porslangarna fungerar enbart vid mycket lågt vattentryck. De innehåller därför vanligen en tryckreducerare som sköter detta.

Tänk på att köpa en dyrare armerad slang där slangen ska ligga med vatten på under lång tid. Matarslangen fram till porslangen eller spridaren utsätts för ett högt tryck och kan ligga kanske under flera dygn med vattentryck på. Särskilt viktigt är detta om du använder så kallade stoppkopplingar i slangens ände. Är slangen av dålig kvalité kan den spricka när vattnet trycker på. Alternativt kan stoppkopplingen släppa och vattnet rinner ut i hela trädgården.
Nytt hos Hozelhock är en automatisk slangvinda som drar in och rullar upp samt rengör slangen, ungefär som sladden på en dammsugare.

Foto: Lennart Dannstedt, Christer Lundin

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar