Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Om du vill hålla kanterna runt rabatter och gräsmatta raka och snygga, så att trädgården ser välskött ut, så är en bra grästrimmer ett viktigt redskap.

Samtliga maskiner i vårt test klarade uppgifterna på ett tillfredsställande sätt, och det var inte mycket som skiljde dem åt. Men de som klipper med kniv var ett snäpp bättre i kraftigt ogräs än de som klipper med tråd. Trimmerhuvudet på samtliga testade maskiner gick att vinkla i 90 grader, en fördel när man vill få en perfekt kant längs stengången.

90 graders vinkling av trimmerhuvud.

Så här testade vi

Vi bad olika leverantörer att välja den grästrimmer som passar bäst till en villatomt med stor gräsmatta, men där det också finns flera rabatter, några träd, ett område med kirskål och annat ogräs, en gungställning och en sandlåda. Alltså en tomt med en hel del gräskanter som ska trimmas och klippas. Vi sa också att den valda modellen ska kunna hanteras av både kvinnor och män. Vi har inte testat batteriernas uthållighet eller maskinernas hållbarhet.

Gardena

AccuCut 450Li
1 349 kronor, cirka
Betyg: 4 villor

Effektiv

Batteri: 18V/1,6AhKlipper med: Plastkniv
Vikt:
2,8 kg
90° vinkling av trimmerhuvud:
Ja
Vårt intryck:
Inga delar ska skruvas fast så trimmern kan användas när den har laddats. En axel med dubbla hjul fälls ned när man ska klippa med vinklat trimmerhuvud. Batteriet har ingen laddare utan ansluts via sladd direkt till eluttag. Plastknivarna klipper lätt kraftigt ogräs och små rotskott. Känns lite tung att arbeta med, men den är mycket effektiv.

www.gardena.se

Bosch

ART 26Li
1 395 kronor, cirka
Betyg: 4 villor

Bäst i test: Kompetent och stark

Batteri: 18V/1,3 Ah
Klipper med: Plastkniv
Vikt: 2,4 kg
90° vinkling av trimmerhuvud: Ja
Vårt intryck: Orsakade en del problem vid monteringen eftersom skyddskåpan av plast skulle tryckas fast med lite större tryck än vad vi hade lust att använda. Men det gick till slut och kåpan höll. Laddar snabbt den första gången. Motorn är stark och trimmern klarar tjockt ogräs och små rotskott. Behaglig vikt och fin ergonomi. Testvinnare.

www.bosch.se

Ryobi

RLT 1830Li
1 349 kronor, cirka
Betyg: 3 villor

Rejäl men lite tung

Batteri: 18V/1,4Ah
Klipper med:
NylontrådVikt: 3,2 kg
90° vinkling av trimmerhuvud:
Ja
Vårt intryck: Skyddskåpan ska fästas med tre skruvar, men det går snabbt och lätt. Trimmern är både effektiv och stark. Den är också lätt att arbeta med, trots att den känns lite tung och att den väsnas mer än flera av de andra maskinerna. Å andra sidan verkar trimmern vara en av de mest hållbara och rejäla maskinerna i testet.

www.ryobitools.se

Black & Decker

GLC 1825L
1 599 kronor, cirka
Betyg: 3 villor

Robust hjälpreda

Batteri: 18V/1,5Ah
Klipper med: Nylontråd
Vikt:
2,4 kg
90° vinkling av trimmerhuvud: Ja
Vårt intryck: Nylontråden är ganska kraftig men den klarar ändå inte tjockt ogräs eller små rotskott. Det är annars en stark trimmer med mycket bra ergonomi. Trimmern är robust och verkar rejäl, å andra sidan känns den lite tung trots att den väger lika mycket som till exempel Bosch. Den första laddningen av batteriet tog lång tid.

www.blackdecker.se

Stiga

SGT 2220 A
1 195 kronor, cirka
Betyg: 3 villor

Mycket ergonomisk

Batteri: 20V/1,5Ah
Klipper med: Nylontråd
Vikt: 2,2 kg
90° vinkling av trimmerhuvud: Ja
Vårt intryck: Inga delar ska skruvas fast så trimmern kan tas direkt från kartongen till gräsmattan (efter laddning av batteriet). Nylontråden är i tunnaste laget och trimmern är därför bäst på gräs och tunnare ogräs. Maskinen känns mycket enkel och lätt att arbeta med och ergonomin är mycket bra.

www.stiga.seVill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar