Trendspaning: trädgård 2020!

Ljuset kommer, och äntligen tickar trädgårdsplanerna i gång. Här bjuder vi på proffsens inspirerande spaningar för året!


Eva Robild, trädgårdsjournalist och författare

”Kärlek till gult – och fjärilar!” 

Det vilda välkomnas i trädgårdarna allt mer. Efter boomen av insektshotell börjar vi nu se alla insekter som en del av ekosystemet och vi planterar växter som ger nektar till bin och fjärilar, mat till deras larver och vi skapar ”skräpiga” platser för deras puppor och ägg. Målet är balans mellan skade- och nyttodjur och acceptans för ett och annat hål i bladen på våra växter.

Perenner får också en renässans. Nu vill vi inte enbart ha egna grönsaker på bordet, utan också hemmaodlade, obesprutade buketter. Att designa rabatter som är vackra och hållbara på sikt blir trendigt. Dessutom finns en gryende kärlek till gula blommor, dessa jordens solstrålar!

Linda Schilén, trädgårdsmästare

”Frossa i sommarblommor”

I år låter vi sommarblommorna ta plats, alltså de blommor som bara lever en säsong. Grönsaksodlare som tidigare rynkat på näsan åt sommarblommor bereder nu plats för dem i köksträdgården eftersom vi har förstått att blommor är nödvändiga för pollinatörer och en riklig skörd.

Man vill också gärna odla sin egen brudbukett, gå-bort-bukett eller fredagsbukett, och här är också sommarblommorna och ängsblommorna trendiga. Tre favoriter är blomstermorot (Daucus carota), fjärilsblomster (Schizanthus pinnatus) och rosenskära!

Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård

Sandra Holmes, trädgårdsmästare

”Kompost och jordgubbar är trend”

Hälsotrenden får oss att odla nyttigheter i grönsakslandet, som grönkål och spenat, och vi ersätter gärna gojibären med svarta vinbär och jordgubbar. Vårt fokus på miljö och klimat avspeglar sig också i trädgården. Vi vill odla växter som är bra för bin, humlor och fjärilar, och insektshotell blir vanligare. 

På uteplatsen placerar vi växter som ger rumskänsla, och kanske små träd med spännande bladverk, som japansk lönn. Fler anlägger kompost – att transportera bort organiskt avfall är totalt slöseri med resurser när det kan bli bra jord!

Läs också: Så gör du egen jord 

Redaktionens spaning

”Äng, pergola och … jo, kiss i rabatten!”

Vi låter en del av gräsmattan omvandlas till äng, för att det är vackert och för att insekterna älskar ängar!  Pergolan är på väg in. Heta dagar känns ett skuggande takbygge över en del av altanen härligt – gärna inklätt med klätterväxter. Den händiga bygger själv, annars finns byggsatser hos byggvaruhusen.

Och tycka vad man tycka vill, men guldvatten är på väg in! All naturlig näring som finns i vår urin får växterna att blomma som aldrig förr.

Läs också: Vattna med urin – så gör du!

Julia Glanzelius, trädgårdsarkitekt 

”Hållbart året runt-tänk med snygga stenläggningar!”

Året runt-trädgården är trenden för 2020. Det innebär en trädgård som är anlagd för att ge karaktär alla årets månader – och för många år framöver. Året runt-trädgården byggs med genomtänkta växtval, snygga stenläggningar och vackra murar. Här finns nivåskillnader som ger liv, liksom funktionell belysning. Allt för att skapa en hållbar och vacker trädgård som man kan trivas i under årets alla säsonger – och för lång tid framåt.  

I år kommer också många att torka blommor och skapa egna blomsterarrangemang – miljövänligt och snyggt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar