Populärt att inreda med svensktillverkade utemöbler

Nu är det vår och dags att inreda uteplatsen med utemöbler. Men hur vet man vilka utemöbler man ska köpa hem och hur får man till en snygg helhet? Experten ger här sina bästa tips.

 

Fler väljer svensktillverkade utemöbler

Charlotta Malmberg, sälj- och marknadschef, på Hillerstorp i Småland ser att allt fler väljer svensktillverkade utemöbler till sina hem.

– Vi ser en stark trend i efterfrågan kring svensktillverkade utemöbler. Det finns ett ökat intresse för hållbarhet och hållbara möbler. 

 

Vill blanda olika material

– Det är många som vill ha utemöbler där man har en mix av flera olika material. Det kan till exempel vara en trämöbel med flätat tygband eller ett band av konstrotting. För vår del handlar det mycket om att hjälpa till att skapa en trivsam miljö och att man verkligen får maximera tiden man har med sin uteplats. Vi hoppas på en lång och härlig sommar nu och att vi får njuta riktigt ordentligt.

 

Foto: iStockphoto

 

Utemöbler till uteköket

Charlotta berättar att det finns en ökad efterfrågan på kringprodukter till uteköket. 

– Jag tror det handlar mycket om att vi har en kort säsong utomhus och när solen och värmen kommer så vill vi vara ute så mycket vi bara kan. Vi vill även göra mer av middagsförberedelserna utomhus.

 

Foto: Hillerstorp Sweden

 

Välja utemöbler man gillar

Alla vill ha en snygg helhet och röd tråd som genomsyrar hela uteplatsen. 

– När man väljer utemöbler till sin soffgrupp eller matgrupp ska man utgå från sin personliga stil och det man gillar. Man ska köpa utemöbler man kommer vilja använda länge. 

 

Hur får man till en snygg helhet då?

– Ofta är det ju så att husfasaden avgör stilen på utemöblerna. Husfasaden blir liksom den förlängda armen. Jag tycker att man ska titta på husfasaden och utgå från sin egen personliga stil när man får ihop en snygg helhet med utemöbler, uteplatsen och trädgården.

 

Ge utemöbeln en helt ny ”look”

Många är ute efter slitstarka dynor av hög kvalitet för längre bjudningar och sittningar utomhus. 

– Vi brukar rekommendera att man tar hand om dynorna och förvarar de i en dynlåda med lock när de inte används. Ett enkelt sätt att göra om sina utemöbler är genom att bara byta ut dynorna och uppdatera med nya dynor. Man kan ge utemöbeln en helt ny ”look” och välja nya färger eller mönster. 

 

Charlottas tips – så sköter du om utemöblerna

  • Läs alltid noga igenom skötselråden som följer med möbeln
  • Skydda utemöblerna från fukt och regn så gott det går
  • Ställ utemöblerna under tak när du inte använder de
  • Använd möbelskydd (OBS! se till att det finns luft mellan möbeln och skyddet för att få god ventilation)
  • Rengör utemöblerna med jämna mellanrum – ju bättre man tar hand om utemöblerna desto längre håller de
  • Vinterförvara utemöblerna skyddat, svalt och inte för torrt

 

 

Charlotta Malmberg, sälj- och marknadschef på Hillerstorp Sweden 
Foto: Hillerstorp Sweden

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar