Så fixar du julbelysningen i trädgården

Glöm inte trädgården när du pyntar inför julhelgerna. Vi i Villa vet hur du gör det bäst.


Det krävs inte mer än några få  lampor för att skapa en stämningsfull känsla även utanför dörren till ditt hem. Vi frågade Tomas Källin, produktchef på Clas Ohlson, om hans mest lysande idéer när det gäller utebelysning.

Vad ska jag tänka på när jag väljer julbelysning till trädgården?

– Trenden att dekorera utomhus har blivit starkare. Mycket är influerat av USA och England, men i Sverige är vi är lite mer försiktiga. Vi vill ha det stilrent. Ett tips är därför att inte ösa på för mycket, utan att satsa på att lysa upp vissa punkter i din trädgård. Dekorera uppfarten, entrén eller brokvisten – det ger ett välkomnande in till huset. 

Är det dyrt med trädgårdsbelysning?

– Rent generellt är det inte dyrt alls om du ser till hur mycket effekt du får i trädgården. Om du kopplar in belysning som drar ström så är det elen som kostar. Har du batteridrivna slingor är det bara batteriet som kostar. 

Bör jag kontrollera belysningen innan jag sätter upp den?

– Ja, det första du ska göra är att titta så att den inte är trasig. Innan du sätter upp allting bör du dessutom testa att hela slingan lyser. Det tycker jag även att du ska göra med en helt ny produkt.

Finns det regler för hur lång tid av året som belysningen får sitta uppe? 

– Många tar ner julpyntet den 13 januari, och när vi kastar ut julgranen brukar vi även ta bort belysningen. Men det finns inga regler som säger att du måste ta ner belysningen ett visst datum. 

Vilken typ av belysning är trendig den här julen?

– En uppåtgående trend är batteridrivna slingor. Med dem slipper du kabeln som går från huset. Många väljer också belysning som inte är alltför julaktig, till exempel dekorativa slingor med led-lampor som ser ut som vanliga glödlampor. Något som blir allt mer populärt är att ljussätta fasaden och att ackompanjera belysningen med inspelad musik, som många gör i USA.

3 belysningstips till trädgården


Ljusslinga
Clas Ohlson, 299 kr.

Ljuslykta Storm, Ellos.se, 349 kr. 

Stjärna, Halens.se, 349 kr.

Om Tomas

Namn: Tomas Källin.
Ålder: 34 år.
Bor: I Leksand.
Gör: Produktchef på Clas Ohlson. 
Favoritbelysning i trädgården: ”Jag har dekorerat ett träd med kopplingsbara slingor som jag har slingrat runt varje gren.”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar