Mera mys med ljus!

Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och de snyggaste ljustrenderna.

utomhusbelysning


Lite spännande loungekänsla i en traditionell trädgårdshörna. Visst blir det häftigt! Foto: Ina Agency

Vad kostar ljuset?

Bra trädgårdsbelysning måste få kosta, menar Tor Olsson, ljusdesigner på Phosforos .

– Det går inte att göra det billigt, då blir det bara skräpprodukter. Jag skulle säga att det kostar från 50 000 kronor och uppåt om du ska ha något bra som ska hålla på sikt och dessutom ge ett mervärde till huset.

Att satsa på en riktigt bra grundbelysning är första steget. Sedan kan den som vill lägga till accenter, vilket kan kosta nästan hur mycket som helst – eller hur lite! Ljuslyktor och marschaller är nämligen ett utmärkt komplement när man ljussätter sin trädgård!

9 tips för snyggt & miljösmart uteljus

  1. Få det att se så naturligt ut som möjligt. Använd material och ljuskaraktärer som stämmer med skymning eller kvällsljus, det blir både energi snålare och mysigare.
  2. Visa inte ljuskällan.
  3. Skapa flexibilitet. Även med fasta installationer går det ofta. En armatur med spett kan ha någon meter extra sladd liggande i jorden, vilket gör att man kan flytta lampan och belysa olika saker olika tider av året. Stearinljus och lyktor ger vackert ljus och är flexibelt. Lågvoltsljus och solceller kan också funka.
  4. Stör inte grannarna. Gå runt och kolla så det inte bländar någon, tänk även på att ljus kan blända till andra våningen.
  5. Installera rätt. All fast installation ska göras av elektriker.
  6. Pynta inte med armaturer, utan välj noga några få ljus. Många små insatser kan lätt bli plottrigt. Less is more!
  7. Bra fäste. Belysning hör ofta till byggnader, så använd gärna det byggda för att fästa ljusen. Det kan vara snyggt att fälla in ljus i en altankant, eller sätta ledljus längs ett räcke. Regel: ju längre från byggnaden, desto sparsammare med ljus.
  8. Välj ljuskälla med omsorg. Kompaktlysrör funkar bra i en trädgård, de ger ett trovärdigt ljus och är energieffektiva. LED ger lite hårdare och tydligare ljus och kan vara svåra att använda snyggt. Väljer man lågenergilampor gäller det att kolla om de ger ett bra ljus. Om det belysta bidrar med färg, till exempel en varm tegelvägg, funkar de flesta ljuskällor.
  9. Släck! Ha inte tänt belysning dygnet runt. Elljus påverkar naturen och djurlivet, till exempel fjärilar, grodor och fåglar kan felorientera och fara illa.

   

 

 

 

 

Monica Säter, Belysningsexpert.

Lyxiga loungelampor

Exklusiva, läckra loungelampor är senaste trenden inom trädgårdsbelysning. Antingen i form av klassiska tak- och golvlampor för utomhusbruk. Eller som exklusiva, designade nästan skulpturala ljuskällor.

Ferroterra från Eglo i vit eller svart, 450 mm, 2 300 kronor.

Golvlampa till loungegruppen, Köpenhamn från Markslöjd, 2 300 kronor.

Taklampa Ubby från Markslöjd, finns i två storlekar, 28 cm och 40 cm, från 850 kronor.

Annorlunda golvlampa, Progressive från Eglo, 2 200 kronor.

Som en skulptur, Lorena från Eglo, 1 130 mm, 3 300 kronor.

Fina ljusbollar att lägga mellan några växter i rabatten, 3 bollar, 6 meter, 199 kronor, Rusta.

Skojiga solceller

Den som vill pynta snabbt och miljövänligt väljer förstås en solcellslampa. Här är nya favoriter som kan bli ett roligt utropstecken i trädgården.

Rolig solcellsgroda, 129 kronor, Rusta.

Söt solcellslampa med trollsländor, Jysk, 99 kronor.

Köpinformation:

Eglo www.eglo.se 0340-62 35 05

Jysk www.jysk.se 0770-457 457

Markslöjd www.markslojd.se 0320-305 00

Rusta www.rusta.se 0771-28 10 10

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar