Utebelysning – Lys upp träd och fasad

Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!


När man installerar armaturer som kräver 230V ska man anlita en elektriker, men det finns mycket man kan förbereda själv för att hålla nere kostnaderna.  Grävning och håltagning fixar man själv. Det är elektrikerns jobb att koppla in allt. Armaturerna finns i alla prislägen, från ”proffsbelysning” för många tusenlappar till byggvaruhusens billigare varianter från några hundralappar. 230V-armaturer är ofta lite dyrare än de 12V-armaturer som de flesta byggvaruhus säljer.

Belys trädet– med hjälp av ­elektriker

1. Här ska vi belysa trädet med hjälp av två LED-spotlights. De drivs av 230V och har inbyggda konvertrar, så här måste du ta elektrikern till hjälp med själva inkopplingen. Arbetet med att förbereda platsen med att gräva ur och fylla på grus fixar du själv. De båda spottarna drar tillsammans bara 14 watt.

2. Var noga med att hålla reda på var du gräver ner kabeln, fotografera gärna. Placera kabeln i en godkänd slang och lägg den inte för grunt. Fyll på med jord. Under översta lagret placerar du en plastremsa så du vet var det ligger en kabel nästa gång du gräver.

3. Armaturerna är monterade på jordspett som är nedstuckna i jorden. När det sedan blir mörkt får du ställa in ljuset så det belyser det du önskar. Kablarna är dolda och inget syns av installationen. Dolda installationer är snyggt! Armatur från Hidealite.

Belys fasaden – med ­en installation du gör själv

Vill du göra en enklare lösning väljer du en 12V-installation från byggvaruhuset, som innehåller armaturer med långa kablar, jordspett och en transformator. Denna kommer från Biltema.

Byggvaruhusen erbjuder många olika varianter av belysning som du kan använda i trädgården. Allt från små spotlights som du fäller in i altanen till större lampor som du belyser växter och fasader med. De flesta ligger i färdiga paket, 2-3 lampor, 12V transformator och långa kablar så att du kan sprida lamporna utan trassel. Dessa installationer får du göra själv, fram till 230V-uttaget vill säga.

Du trycker enkelt ner jordspettet i marken, gärna under en buske där den inte syns. Armaturen riktas mot fasaden och kabeln gräver du ner. Om du av misstag skulle gräva av en 12V kabel så är det ingen större fara jämfört med en 230V kabel.

Man ska vara noga med att följa tillverkarens anvisningar, bland annat att alltid placera transformatorn inomhus eller i ett skyddat läge från snö och vatten.

Anders Utsten

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar