Checklista: Vårfixa trädgården!

Snart är våren här igen! Här kommer en checklista över saker att göra i trädgården.


Checklista – det här ska du göra på våren

Räfsa bort löv och mossa

  • När gräsmattan torkat upp är det dags att räfsa bort löv och mossa. Ta noggrant bort mossbitarna, annars sprider sig mossan. Därefter är det bra att lägga på ett lager med näringsrik jord, så kallad toppdressing. Särskild toppdressjord säljs på säck och innehåller torvmull blandat med näring (har du väldigt mycket mossa i gräsmattan är det bättre att toppdressa med finkornig sand.)

Hejdå ogräs!

  • Rensa ogräs. Är man tidigt ute med ogräsrensningen så spar man mycket jobb senare! Det är enklare att ta bort ogräsen när de är små, och när du gör det ger du dina nya plantor mer plats att växa. Rensa också bort ogräs och mossa mellan dina stenplattor och fyll på med sand mellan dem.
  • Luckra i trädgårdslanden och gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar med brunnen kompost eller stallgödsel.

Läs också: Ängsblommor till din trädgård

Storstäda trädgården

  • Har du ett växthus är det dags att städa! Även om man städat det på hösten är det viktigt att göra det igen för att få bort svampsporer och skadedjur som kan ha överlevt vintern.
  • Ta fram utemöblerna. Rengör dem och olja in eller måla om dem om det behövs.
  • Se över trädgårdsredskapen. Rengör dem, olja in trädelar och slipa slöa blad på häcksaxar och sekatörer.

Läs också: Så räddar du bina!

Bygg en drivbänk och börja plantera!

  • Vill du komma igång tidigt med dina sådder kan du bygga en drivbänk där jorden värms upp snabbare. Enklaste sättet att bygga en drivbänk är att fylla ett par pallkragar med jord och lägga ett fönster över. Så fort jorden reder sig i trädgårdslandet går det också bra att så grödor som sättlök, rädisa, spenat, sallat, bondböna, morot, persilja och dill.

Ta bort mördarsniglar – krossa äggen

Beskär vissa växter

  • Det är beskärningsdags för en del av trädgårdens växter. Hit hör exempelvis lavendel och rosor, samt äppel- och päronträd och bärbuskar som behöver föryngringsbeskäras. Buskar som blommar på våren beskärs efter blomningen.

Plantera vårblommor

  • Plantera några krukor med fina vårblommor och sätt vid entrén. Penséer är det säkraste kortet då de klarar ner till fem minusgrader. Ta in krukan eller svep in den med fiberduk om det blir kallare än så.
  • När du ser att det börjar komma nya skott på perennerna så klipp ned de vissna delarna och lägg på komposten. Perenner som vuxit sig stora kan du föröka genom delning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar