Vattna blommorna på semestern – så gör du!

Semestertider kan vara trixiga om man har många krukväxter, men du kan lösa det på fler olika, mer eller mindre enkla sätt så att blommorna överlever. Så vattnar du blommorna på din semester – här är våra bästa knep!

Äntligen dags för semester! Men hur ska dina älskade krukväxter överleva? Det absolut enklaste är så klart att låta någon med gröna fingrar gå in i bostaden och vattna blommorna. Men ofta är risken stor att krukväxterna blir övervattnade eftersom blomvattnaren vill göra sitt bästa och är så rädd för att någon växt ska dö av torka.

Så vattnar du blommorna på semestern 

Så hur löser man det då? De flesta krukväxter mår jättebra av att flytta ut under sommaren. Ställ krukorna på en skuggig plats, med skugga en större del av dagen. Om de står i solen och kanske lite blåsigt ökar avdunstningen och de kan kräva lika mycket vattning som om de står kvar i fönstret inne. I skuggan står de dessutom svalare och en lägre temperatur ger också minskad avdunstningen från bladen.

Placera krukväxterna på ett bord 

Blommor kruka utomhus

Placera gärna krukväxterna på ett bord eller annan upphöjd plats, som en bänk eller en blomtrappa, på en skuggig plats där regnet når. Det kan vara på husets norrsida, men inte så nära huset att takfoten hindrar regnet. Det kan också vara under ett glest träd som släpper igenom regn men inte sol.

Förhindra skadedjur och sniglar 

Anledningen till att de bör stå upphöjt är för att förhindra sniglar och andra skadedjur från att kalasa på dem. I krukor som står direkt marken kan ovälkomna gäster flytta in. Tänk på att krukor av terrakotta torkar upp snabbare än sådana i plats. Det kan därför vara bättre att ställa dem i plastkrukor alternativt ytterkrukor som gör att jorden behåller fukten längre.

Kort semester? Ställ krukväxterna på en bevattningsmatta

Rör det sig om en kortare tid kan man flytta dem från fönstret och ställa dem på en så kallad bevattningsmatta eller kapillärmatta. Man blöter helt enkelt mattan, lägger den på en bricka eller i en balja och placerar krukorna ovanpå den. Man kan också lägga mattan på diskbänken, fylla diskhon med vatten och låta en del av den vara doppad i den vattenfyllda hon. Då suger mattan upp vattnet via kapillärkraft och krukväxterna kan suga upp vattnet underifrån, förutsatt att de inte har något fat under, så att krukan har direktkontakt med underlaget.

Så kan du vattna dina växter på semestern

Enstaka större krukor kan man semestervattna genom speciella keramiska hållare som man kan sätta på exempelvis en petflaska eller en vinflaska. Stick sedan ner flaskan upp och ner så att vattnet sakta kan sippra ner i jorden. Men för att det här ska funka måste jorden vara ordentligt genomvattnad innan man åker bort.

Läs också: Vattna smart vid torka – det här ska du tänka på

Ge orkidéer en naturlig placering

Orkidéer kan man med fördel hänga upp i ett fruktträd. Det får dem att känna sig som hemma. I tropiska områden växer orkidéerna som epifyter, det vill säga som påväxt uppe i träden. Då får de det silade solljus de vill ha samtidigt som de vattnas av regnvattnet som rinner efter trädstammen.

Torr sommar? Be grannen om hjälp 

Vattna blommor

Om sommaren blir extremtorr kan det vara bra att ändå be en granne gå in i trädgården och spola växterna med slangen så att de blir vattnade om det inte är någon nederbörd. Om det är tvärtom, att regnet öser ner var och varannan dag finns risken att växterna får ständig rotblöta. Tar man bort faten under krukorna kan överskottsvattnet ut genom hålet i botten och man slipper problem med övervattning.

Smarta tekniska lösningar – automatisk bevattning

I handeln finns en rad tekniska lösningar med automatisk bevattning som säljs av företag som är specialiserade på bevattning eller växthusodling men också på byggvaruhus. En enkel lösning som finns att köpa är att man placerar en vattenfylld säck högt som förser jorden med fukt via slangar och droppmunstycken. Dessa säljs som paket där det man behöver ingår.

Bevattningssystem med timer 

Det finns också särskilda automatiska bevattningssystem att köpa som styrs med hjälp av en timer. Vattnet tas då från en hink med hjälp av en elektrisk pump och man placerar små droppmunstycken i varje kruka. När det gäller köksodlingar eller blomsterplanteringar finns också automatiska bevattningssystem som styrs med hjälp solceller.

Vattna blommorna – välj den metod som passar just dig 

Det finns som sagt många tekniska lösningar på marknaden. Vilken semesterbevattningmetod man väljer – grannen eller avancerad automatisk droppbevattning – har med hur teknikintresserad man är och hur stor plånbok man har!

Läs också: Vattna dina odlingar med regnvatten – det här ska du tänka på


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar