Vattna smart vid torka – det här ska du tänka på

Spara på vattnet genom att vattna med eftertanke. Välj växter som klarar torka och vattna vid rätt tid på dygnet och i rätt mängd så klarar sig trädgården bättre.

Vattna smart – det här ska du tänka på

Vattna rosa blomma

Det finns många smarta sätt att hushålla med vatten men det allra viktigaste är att välja växter som klarar torka bra, särskilt i en solig rabatt eller om man har sandjord. Ett sätt att se om en växt är torktålig är ifall den biologiskt är anpassad till torka. Det kan vara att bladen är små, mala och hårda eller att de är silverfärgade för att reklektera solen, men en växt som klarar torra lägen kan också ha trinda, köttiga blad, som suckulenter.

Vattna smart vid torka 

Mamma son vattnar trädgård

Blir det torka ska man vattna smart för att spara på vattnet samtidigt som växterna får det de behöver. Visst finns det många smarta tekniska lösningar, som automatisk droppbevattning och slangar som ”svettas” ut lagom mycket vatten via små porer. En svettslang är perfekt om du nyligen har planterat en häck som behöver en jämn fuktighet i jorden för att rota sig ordentligt.

Vattna smart och rejält 

Först och främst ska du vattna rejält vid varje tillfälle, inte smådutta. Vid en ordentlig vattning tränger vattnet ner i jorden och når rötterna. Småvattnar man tvingas rötterna att söka sig uppåt och ett ytligt rotsystem gör att växterna får svårare att klara torka framöver. 

Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård 

Använd inte vattenspridaren – punktbevattna istället!

Använd inte spridare utan punktbevattna där det verkligen behövs, så att vattnet tränger ner på djupet. Vattna också med en mjuk stråle. Då luckras jorden upp och vattnet sipprar ner bättre. Om man sprutar med en hård stråle blir effekten den motsatta och det finns risk för att vattnet rinner av jordytan istället för att nå rötterna. 

Odlar du i kruka ska det inte vara för små krukor. En liten jordvolym torkar upp snabbare än en stor och man behöver inte vattna lika ofta. Ett sätt att spara på vattning, det vill säga minska avdunstningen, är att flytta in krukorna i skuggan.

I köksträdgården 

Mamma son grönsaker trädgård

Om du däremot odlar grönsaker blir det ännu viktigare att tänka på hur du vattnar för bäst effekt. Vattnar man inte tillräckligt en torr sommar blir det klen skörd med i bästa fall träiga grönsaker. Se till att luckra jorden i köksträdgården med jämna mellanrum. En porös yta gör det lättare för vattnet att tränga ner, inte rinna av ytan. Samtidigt som du luckrar förhindrar du att rotogräs gror. 

Vattna smart – och helst på morgonen

Vattna helst odlingarna på morgonen. Om man gör det mitt på dagen, när avdunstningen är som störst, får inte växterna det vatten de behöver. Man kan så klart också vattna på kvällen. Men om man bor på en plats med spansk skogssnigel (mördarsnigel) så gynnas de om jorden är blöt över natten. 

Täckodla gärna 

Ett sätt att få jorden att hålla fukten bättre är att täckodla, det vill säga att man täcker jorden med gräsklipp eller andra växtrester. När materialet bryts ner av maskar och mikroorganismer blir det till näring för växterna samtidigt som avdunstningen från jorden. En annan fördel med täckodling är att fröogräs svårt att gro när det inte finns någon öppen jord. Dessvärre gillar också sniglar att hålla till under växtresterna. Man kan lösa det med odlingslådor som har ordentliga snigelbarriärer. 

Samla regn och tvättvatten
  Vattentunna

Läs också: Så sparar du regnvatten

Samla regnvatten i tunnor, hinkar och andra kärl som placeras under stuprören. För att vattnet inte ska skvätta upp på väggen kan man ha en kedja som leder vattnet ner i kärlet. Lägg också ett stadigt, finmaskigt nät över tunnan eller kärlet så att vilda djur inte trillar i men också förhindrar att tunnan blir en kläckningsplats för myggor. Man kan också använda vattnet från köket, som kokvatten från exempelvis ägg eller grönsaker i en hink. Låt det svalna och sedan häll ut det över odlingarna, bara vattnet inte är saltat.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar