10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!


Ylva Landerholm är Vi i Villas trädgårdsexpert. Här svarar hon på de vanligaste trädgårdsfrågorna.

Här är Sveriges vanligaste trädgårdsfrågor som Vi i Villas expert Ylva Landerholm gallrat fram. Läs hennes svar!

Kan man beskära barrväxter?
-Ja, det går bra. När det gäller låga, flergrenade barrväxter ska man korta tillbaka dem vid en förgrening. Andra växter, med genomgående stam som till exempel tuja eller gran, beskär man vid toppskottet när de nått färdig höjd.

Hur blir man av med mossan i gräsmattan?
-Jag tycker det är oöverträffat att gödsla bort mossan med hönsgödsel. Och den ska gödslas ofta, helst var 10-14 dag! Mossan kan backa mycket på en enda säsong! Man kan även använda lite gräsmattegödsel eller bekämpa mossan med järnsulfat.

Kan man flytta på växterna i trädgården?
-Ja, året runt! Så länge man kommer ner med spaden i jorden går det bra. Om man flyttar på växter under försommaren eller sommaren bör man dock vattna riktigt mycket. Lite äldre träd, sådana som är över 5-6 år, kan man vänta med att flytta till i oktober, då de lövat av.

Hur kan man förbättra sin trädgårdsjord?
-Trädgårdar är konstlade odlingsplatser. Därför måste man ibland förbättra jorden på olika sätt. Lerjord måste få en ökad luftmängd, vilket den får med hjälp av barkmull eller halm. Sandig jord däremot, behöver få hjälp med att hålla kvar fukt och näring och då måste man tillföra torv och kompost. Till sju kvadratmeter sandjord behöver man cirka 150 liter torv. Eftersom grönsaker äter upp mullämnen efter hand bör man upprepa denna procedur – helst både höst och vår.

Hur gör man när grenar från grannens träd hänger in över den egna tomten?
-Prata först med din granne och fråga om de kan skära bort grenarna. Om de ändå inte gör det, får du lov att göra det själv – det har du rätt till.

Det samma gäller häckar. Ska man plantera en häck som gränsar mot en granntomt bör man sätta den cirka 50 centimeter in på den egna tomten. Det ska alltså gå att sköta häcken runt om – på den egna tomten.

Kan man ha fleråriga växter i kruka?
-Klottuja, perenner, bärbuskar, stamrosor och klematis är alla växter som går bra att ha i kruka. Man bör dock se till att minimimåttet på krukan är 60×60 centimeter. Då får de tillräckligt utrymme för att utvecklas.

Hur anlägger man en gårdsplan av grus?
-Först lägger man ut en geoduk, sedan täcker man med stenmjöl cirka 5-10 centimeter. Överst avslutar man med några centimeter gårdssingel. Notera särskilt att det är en geoduk som används för att anlägga en gång. En markduk däremot, är gjord av vävd svart plast och läggs ovanpå rabatten, täcks med bark eller dekorationsgrus. Plantor sätts ner efter att man skurit kryss i markduken. Fiberdukar används för att täcka över växter.

Vill du veta mer om gammaldags fruktsorter, se www.nordiska museet.se/julita eller ring 0150-48 75 00.

Varför kommer det så mycket ogräs på den nysådda gräsmattan?
-Detta är fullkomligt naturligt! Ogräset är ofta ettårigt, och försvinner efter första klippningen, förutsatt att jorden är bra.

Hur lyckas man med komposten?
-Man ska vara noga med att strö över jord regelbundet, liksom stallgödsel. Komposten får inte heller ”stå still” utan man måste ibland hjälpa till att sätta igång värmeutväxlingen. Det gör man genom att tillföra kväve, som finns i till exempel potatisskal, morotsskal och filmjölk!

Hur får man tag i lite mer gammaldags fruktsorter?
-Kontakta gärna Julita genbank. De har många spännande sorter bevarade.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar