15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!

Äntligen dags att ladda upp för sommaren och njuta av härliga blomster! Här guidar vi till några tacksamma sommarblommor att sätta i både kruka och rabatt.

sommarblommor

Sommarblommor kallas både blommor som botaniskt sett är ettåriga, som sätter frö och dör under en växtsäsong, och fleråriga växter som inte klarar vårt klimat utomhus på vintern, så som pelargoner och dahlior. Sommarblommor blommar ofta rikligt och livar upp både rabatter, krukor och balkonglådor under hela sommaren. Vissa är enkla att så direkt på växtplatsen under vår och försommar medan andra är enklast att köpa som färdiga plantor. Här har vi valt ut några av våra favoriter för både krukor och rabatter – vilken blir din?

5 fina sommarblommor för krukor

De här lättodlade blommorna brukar finnas som plantor i de flesta växtbutiker och gör krukorna fyllda av härliga färger:

sommarblommor lobelia

1. Lobelia

Ger en fluffig kudde av små blommor i blått, vitt eller rosa. Hänglobelia har ett hängande växtsätt som passar särskilt bra i kanten av krukor, amplar och balkonglådor.  

2. Pelargon

En av de allra tåligaste sommarblommorna, som klarar en del torka och därför passar så bra i kruka. Lätt att föröka med sticklingar och att övervintra inomhus.

sommarblommor tagetes

3. Tagetes

Pålitlig och färgstark 70-talsblomma som fått en välförtjänt comeback! Har en kryddig doft, varierar i storlek och växtsätt, och passar för både kruka och rabatt.

4. Petunia

Översållas av blommor under lång tid och passar för både krukor, rabatter och balkonglådor med sitt fylliga växtsätt. Finns i många färger!

5. Palettblad

Trendväxten som odlas främst för de färgstarka och mönstrade bladen, som finns i massvis av olika varianter. De oansenliga blommorna knipsas bort för att inte bladen ska bli bleka. Snabbväxande och lätt att föröka med sticklingar. Vill ha mycket vatten!

5 sommarblommor att så direkt utomhus

Vill du så blommorna själv? Det finns massor av sommarblommor att förodla inomhus, men ibland är det skönt att bara kunna strössla ut lite fröer direkt på växtplatsen när det blivit varmt i jorden. Här är fem sorter som du kan direktså:

1. Ringblomma

En färgstark och ätbar blomma som är lätt att så och som sedan självsår sig lätt. För att den ska blomma länge är det viktigt att klippa bort det som blommat över då den annars snabbt bildar frö och vissnar ner. 20-60 cm hög.

2. Rosenskära

Har ett buskigt växtsätt med dilliknande blad och enkla blommor i vitt eller rosa. Fin i buketter! 60-150 cm hög.

sommarblommor solros

3. Solros

En riktig glädjespridare! Finns i olika nyanser av gul, röd och brun och kan bli uppåt flera meter hög. De höga sorterna behöver stödjas med exempelvis bambupinnar för att inte knäckas. Vill du skörda blommor till buketter är det bra att välja en sort som förgrenar sig väl.

sommarblommor luktärt

4. Luktärt

En förtjusande klätterväxt att odla mot spaljéer och som med sin höjd skapar blickfång i trädgården. Blommar ända fram till frosten kommer och finns i många nyanser, även tvåfärgade. Många sorter, särskilt de gammaldags, doftar väldigt gott. 15-300 cm hög.

5. Sommarmalva

Omtyckt mormorsblomma som blommar i vitt eller rosa. En stadig växt som tål dåligt väder och ger bra utfyllnad i rabatten. Vill ha jämn fuktighet. 60-100 cm hög.

Läs också: Odla egna snittblommor – så gör du!

5 sommarblommor att plantera i rabatt

Har du tomma hål att fylla i rabatten och det är lite sent på säsongen för att så, går det självfallet bra att köpa färdiga plantor! Här är fem finfina tips:

1. Lejongap

De vackra blomspirorna finns i många fina färger. Vill ha mycket vatten och näring och samplanteras därför med fördel i grönsakslandet. En väldigt fin bukettblomma! 20-100 cm hög.

sommarblommor jätteverbena

2. Jätteverbena

Har höga stjälkar med små blommor som ger ett luftigt och svävande uttryck, och bra som utfyllnad i rabatten. En bra fjärilsväxt! 100 cm hög.

3. Sommarljus

En sirlig växt med tunna stjälkar och små fjärilsliknande blommor i vitt eller rosa som med sitt växtsätt vackert binder samman andra växter i rabatter och krukor. 30-50 cm hög.

4. Blomstertobak

Blommorna finns med eller utan doft och i färgerna rosa, röd, lila, vit och lime. Passar för både sol, halvskugga och skugga, men blommar mindre i skuggiga lägen. Bland sorterna finns både de kortvuxna och de som är uppåt 100 cm höga och passar bra i bakgrunden i rabatten.

sommarblommor sommarrudbeckia

5. Sommarrudbeckia

En vädertålig blomma som står stadigt i rabatten och finns i olika nyanser av gult, rött och rosa. Mycket fin i buketter! 30-80 cm hög.

Läs också: Skapa en blomstrande köksträdgård!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar