Årets perenn är en stjärna

Stjärnflocka, Astrantia major, är en behaglig perenn som matchar det mesta i rabatten och blommar från juni till september.


Stjärnflockans naturliga hemvist är lätt fuktiga ängsmarker och ljusa skogar i syd- och mellaneuropa.

För nionde året i rad utser Perennagruppen Årets perenn. Syftet är att lyfta fram värdefulla trädgårdsväxter. 2005 års vinnare Stjärnflockan uppfyller alla kriterier som krävs för att bli utsedd, den är frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Doldis i rabatten

Den tar lite tid att upptäcka, men har man väl fått ögonen på stjärnflockans skira uppenbarelse är det svårt att inte bli förtjust. Pyttesmå blommor, sitter tätt, tätt tillsammans och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av svepeblad och varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar. Färgen skiftar från vit och gräddfärgat till rosa. Det finns även några sorter som drar åt grönt. Förutom den vanliga stjärnflockan finns det många sorter som blommar i olika röda och starkt rosa nyanser.

Blommar från juli till september

Huvudblommingen är riklig och infaller i juni-juli. Sedan fortsätter stjärnflockan sin blomning om än inte lika generöst ända in i september. Vill man få fler blommor på plantan under tiden kan det vara en god idé att plocka bort vissna blomstjälkar. Stjärnflockan blir mellan 40 och 70 centimeter hög beronde på sort. 

Matchar det mesta

Stjärnflockans milda framtoning gör att den passar ihop med de flesta växter som har samma krav på växtplats. Kraftigast blir färgen i soligt eller halvskuggigt läge. Jorden ska helst vara mullrik, näringrik och fuktighetshållande. Stjärnflockan står sig fint mot röda, purpur och rosafärgade växter som till exempel sköldpaddsört, fackelblomster eller strandveronika . Det kan också vara vackert med blåvioletta toner i kombination med den ljusare stjärnflockan, gärna stomhatt, nävor eller strandiris. Vill man lyfta stjärnflockans rosa nyans kan man med fördel tänka sig en kombination med silverax eller rödbladig alunrot.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar