Barnsäker trädgård

Allt växande är oftast vackert. Och ibland ser det också ut att smaka gott - här är växterna man ska undvika för en barnsäker trädgård.


Varken småbarnsfamiljen eller mor- och farsföräldrarna vill riskera att barnen blir sjuka av de växter man har i trädgården. I allmänhet ger de flesta bär bara magknip och illamående, inte mer. Giftiga bär smakar sällan gott så barnen spottar ut dem. Det har faktiskt inte inträffat några dödsfall eller allvarliga förgiftningsfall med växter i Sverige sedan andra världskriget.

Här är några av de vanligaste giftiga växterna, men inte alla, så kontrollerna för säkerhets skull även andra växter om du är osäker.

Om olyckan är framme:

Ge dryck och ev. kol. Kontakta giftinformationscentralen (tel 112) om barnet blir dåligt eller ätit större mängder.

Om barnet smakat en växt:

Här hittar du växtlistan från Giftinformationscentralen!

Exempel på giftiga växter

Tibast är det giftigaste vi har, och bör inte finnas där barn kan tänkas vistas. Bären är röda, inte goda men kanske lockande. Tibast finns både vildväxande och prydnadssorter. Andra vildväxande giftiga växter är druvfläder, skogsolvon, brakved och getapel.

Try- och kaprifolväxter får röd- eller blåaktiga bär, som ger magbesvär. Det samma gäller liguster. Däremot är den taggiga berberisens färgglada bär ofarliga, liksom häggmispelns blåsvarta och måbär.

Snö- eller smällbär, tycker många barn det är roligt att leka med, de smäller när man trampar på dem. Men man ska inte äta dem, då kan man få irriterad mage och diarré. Nerium Oliander är också en giftig buske.

Björnlokans växtsaft kan ge riktiga brännskador på hud och ögon. Särskilt farligt är det om solen lyser på det nedkladdade stället. Andra växter med irriterande växtsaft är gulltörel, vårtörel, kärrtörel och julstjärna.

Gullregnets ärtskidor är giftiga. I stället kan du välja hybridgullregn, som bara ger enstaka baljor som man enkelt plockar bort efter blomningen. Häckkargan, som också blommar i gult och får små ärtskidor, är också helt ofarlig.

Fingerborgsblomma är, liksom många av de andra gamla växterna som använts inom folkmedicinen, giftig i för stor dos. Andra olämpliga örtatade växter är bolmört, spikklubba, besksöta, stormhatt, ricin, hundrova, odört , nattskatta och änglatrumpet.

Liljekonvaljen är giftig, hela växten, inklusive de röda bären. Däremot är inte blomvattnet giftigt, vilket många tror.

Idegran har giftiga grenar och barr, men de röda bären är inte farliga. Inuti bären finns det dock en liten kärna, mindre än ett smultronfrö, som är giftig. Normalt går kärnan hel genom tarmen utan att giftet kommer ut. Risken är alltså liten, men är du orolig finns hansorter som inte sätter bär.

Artikeln är uppdaterad juli 2013

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar