Bästa växterna till pergolan

Drömmer du om ett frodigt skuggande tak över uteplatsen eller en båge med bedårande blommor över trädgårdsgången? Vi i Villa väljer ut sina fem klättrande favoritväxter till pergolan. 


5 fina växter till din pergola!

1. Klättervildvin Parthenocissus quinquefolia

Denna snabbväxare bjuder på härligt färgsprakande höstfärger! De femdelade bladen bildar en tät grön vägg på sommaren som övergår till lysande rött under hösten då växten även får små mörka bär. Klättervildvin växer kraftigt, runt tre meter per säsong, och behöver beskäras för att hållas i shack. Den växer i soliga till skuggiga lägen i upp till zon 4.

Läs också: Så bygger du en pergola, steg för steg

2. Kaprifol Lonicera

Önskar du en väldoftande pergola är kaprifol ett särskilt bra val. Kaprifolens gräddgula blommor blommar med intensiv doft under maj-juni och den har ett vackert bladverk med grågröna rundade blad. För att göra blomningstiden längre kan man gärna samplantera den äkta kaprifolen Lonicera caprifolium, med vildkaprifol Lonicera periclymenum som blommar under juni-september med tvåfärgade blommor i rosa och vitt. Kaprifoler bör beskäras på vårvintern eftersom blommorna kommer på de nya årsskotten och växten annars har en tendens att bli kal nedtill.

Kaprifolen växer i soliga till halvskuggiga lägen upp till zon 3.

Läs också: 8 saker som gör din trädgård magisk!

3. Blåregn Wisteria sinensis

Blåregnet är oemotståndligt vackert med sina stora hängande blomklasar! De lavendelblå sorterna är vanligast men blommorna finns även i vitt och ljusrosa och slår ut i maj-juni med en svag ljuvlig doft. Det friska ljusgröna bladverket är också mycket dekorativt. Blåregn kan vara lite långsamma i starten men när de väl etablerat sig växer de kraftigt och får vedartade grenar. De behöver beskäras under både höst och vinter för att få rikligare blomning. Kinesiska Wisteria sinensis växer i soliga till skuggiga lägen i upp till zon 2 men det finns japanska och amerikanska arter av blåregn som är härdigare och klarar upp till zon 4.

Läs också: 12 fantastiska fakta om hortensia

4. Klematis Clematis

Klematisens stora variation i blomfärg gör att man lätt kan hitta en sort som matchar med trädgårdens andra blommor. Blommorna kan vara allt från små och klockformade till stora och maffiga, och blomma tidigt eller sent på säsongen. Eftersom bladverket oftast inte är så frodigt är klematis en bra växt att sätta ihop med andra klättrare, som klätterrosor – en klassisk kombination.

Vill du ha en klematis som växer snabbt och frodigt är ’Paul Farges’ en bra sort som överöses med vita doftande blommor.

Klematis beskärs olika beroende på vilken sort det är och härdigheten varierar också stort mellan sorterna. De kan växa i soliga till skuggiga lägen men vill ha rötterna i skuggan.

5. Ros Rosae

För en riktigt romantisk pergola är rosor det självklara valet! En särskilt bra klättrare är den gräddvita honungsrosen som växer snabbt och doftar ljuvligt i juni-juli. Några andra populära sorter är den ljusrosa remonterande klätterrosen ’New Dawn’ som blommar från juni och till så sent som november i zon 5, röda Flammentanz som är härdig till zon 6 och vita ’Polstjärnan’ som blommar upp till zon 7. Rosor trivs i soliga till halvskuggiga lägen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar