
Två låga bordsarrangemang som bygger mer på mängd än färg och form. Båda buketterna innehåller cirka 25 tulpaner och har bara några blad ”Doktor Westerlund” som avslutning mot vasen. Den lilavita buketten består av tulpanerna ”Blue Diamond”, ”Inzell Parrot” och ”Verona” (doftande!) och den rödvita av röda, liljeformade ”Ballerina” och ”Verona”. Texasgräs ger höjd. Krukor från Kew Garden.
Svenskarnas favoritblomma nummer ett – tulpanen – går att kombinera till mängder av vackra buketter. Här visar vi några exempel, från små enkla bordsarrangemang till lyxiga, romantiska skapelser som för tankarna till brudbuketter. En stor del av bilderna kommer från Slottsträdgården Ulriksdals inspirerande Tulpankväll i februari, ett utmärkt sätt att förkovra sig i blomsterbinderiets sköna konst.


Några tips för att binda en proffsig bukett
Bestäm i förväg vad buketten ska förmedla. Ska den vara romantisk, passa till köksgardinerna, kännas lyxig eller ha ett speciellt tema, till exempel Påsk?
Proffsen lägger alltid stjälkarna en och en åt samma håll och lite omlott, som i en spiralform. Då bildas snygga mellanrum och stjälkarna bryts inte lika lätt.
Variera gärna höjden på växterna i buketten, då blir den mer livfull. Tänk också på att tulpanerna forsätter att växa när de kommit i vatten.
Björkris och blåbärsris är bra och billig utfyllnad, trollhassel och sälg är dekorativt och passar bra ihop med tulpaner. Undvik att kombinera rosor och tulpaner eftersom de vill ha olika vattentemperatur.
Rensa alltid bort blad och smågrenar från den del av stjälken som kommer att hamna under vatten så slipper du bakterier och dålig lukt.
Bind om buketten ganska hårt med ett bastsnöre om du ska ge bort den. Då är du garanterad att den kommer att se ut som du tänkt när mottagaren sätter den i en vas.






Sugen på att lära dig blomsterbinderi?
Det enklaste sättet att hitta en kurs i blomsterbinderi är att tala med ortens florist eller blomsterhandel. Ibland ordnar butikerna själva kvällsträffar om kunderna uttrycker intresse, som till exempel Interflora Trend i Norrköping.
Ofta kan man även hitta kurser hos studieförbunden. Till exempel erbjuder Studiefrämjandet i Karlstad, Malmö och Linköping tredagarskurser i blomsterbinderi, Studieförbundet Vuxenskolan i Hudiksvall och Sandviken har både nybörjar- och fortsättningskurser och Medborgarskolan i Skövde, Stockholm, Halmstad, Tomelilla och Kungsbacka erbjuder allt från yrkesinriktad floristutbildning till temadagar. Är du intresserad av en mer yrkesinriktad utbildning lönar det sig att ta en titt på folkhögskolorna, till exempel Vårdinge i Mölnbo utanför Södertälje eller Munkeröd nära Stenungsund.
Slottsträdgården Ulriksdal ordnar kurser i allt från blomsterbinderi till trädgårdsdesign. Kursprogram hittar du på www.rappne.nu
Har du turen att bo i närheten av skånska Oxie har floristen Jenny Strandh ett gediget kursprogram med korta kurser, både för privatpersoner, företag eller varför inte till möhippan? www.blomsterdesign.nu
Genom presentkortsföretaget Liveit kan du gå själv eller ge bort en tvåtimmars snabbkurs i blomsterbinderi i Stockholm eller Göteborg. Inga förkunskaper krävs. Pris 645 kr. www.livetit.se


