Bedårande buketter

En tulpanbukett kan vara så oändligt mycket mer än kvasten man inte kan låta bli att ta med sig hem från Konsum eller ICA. Varsågod och låt dig inspireras!


<!– –>
Två låga bordsarrangemang som bygger mer på mängd än färg och form. Båda buketterna innehåller cirka 25 tulpaner och har bara några blad ”Doktor Westerlund” som avslutning mot vasen. Den lilavita buketten består av tulpanerna ”Blue Diamond”, ”Inzell Parrot” och ”Verona” (doftande!) och den rödvita av röda, liljeformade ”Ballerina” och ”Verona”. Texasgräs ger höjd. Krukor från Kew Garden.

Svenskarnas favoritblomma nummer ett – tulpanen – går att kombinera till mängder av vackra buketter. Här visar vi några exempel, från små enkla bordsarrangemang till lyxiga, romantiska skapelser som för tankarna till brudbuketter. En stor del av bilderna kommer från Slottsträdgården Ulriksdals inspirerande Tulpankväll i februari, ett utmärkt sätt att förkovra sig i blomsterbinderiets sköna konst.

Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal i Solna utanför Stockholm, ordnar kurser i allt från trädgårdsdesign till blomsterbinderi. På tulpankursen i februari 2010 hade deltagarna över 60 sorters tulpaner att välja bland för sin bukett. Butiken odlar majoriteten själva och de finns som självplock även för allmänheten.

Det kräver stor koncentration att binda buketten enligt floristernas spiralmetod, men nu börjar det arta sig till en riktigt häftig skapelse.

Några tips för att binda en proffsig bukett

Bestäm i förväg vad buketten ska förmedla. Ska den vara romantisk, passa till köksgardinerna, kännas lyxig eller ha ett speciellt tema, till exempel Påsk?

Proffsen lägger alltid stjälkarna en och en åt samma håll och lite omlott, som i en spiralform. Då bildas snygga mellanrum och stjälkarna bryts inte lika lätt.

Variera gärna höjden på växterna i buketten, då blir den mer livfull. Tänk också på att tulpanerna forsätter att växa när de kommit i vatten.

Björkris och blåbärsris är bra och billig utfyllnad, trollhassel och sälg är dekorativt och passar bra ihop med tulpaner. Undvik att kombinera rosor och tulpaner eftersom de vill ha olika vattentemperatur.

Rensa alltid bort blad och smågrenar från den del av stjälken som kommer att hamna under vatten så slipper du bakterier och dålig lukt.

Bind om buketten ganska hårt med ett bastsnöre om du ska ge bort den. Då är du garanterad att den kommer att se ut som du tänkt när mottagaren sätter den i en vas.

Var inte rädd för att blanda färger och former. Den här buketten för tankarna till en påse blandat smågodis och innehåller bland annat de häftiga rosa papegojtulpanerna” Rai” och ”Webers Parrot”. Den mörklila heter ”Ronaldo” och den rosa ”Endless love”. Till detta blå pärlhyacint och limegrön Bupleurum.

Romantisk bukett med ”Double Prince” och ”Siesta”. Foto Blomsterfrämjandet.

Denna ljuvligt romantiska tulpanbukett skulle mycket väl kunna fungera som brudbukett. Underbart fransiga och liljeblommande ”Bell Song” och stilrena ”White Dream” känns härligt skirt tillsammans med vit och rosa ranunkel, storblommig brudslöja och vaxblomma.

Annorlunda arrangemang med tulpaner som får slingra sig i en rund vas. Tulpanerna heter ”Green Wave”, ”Menton”,” Lady” samt ”Air”. Foto Blomsterfrämjandet.

Frasigt romantisk bukett med ”Air”, ”Angelique”, ”Chato”, ”Endless love” och ”Marit”. Det rosa, spetsbrutna omslagspappret ger extra romantisk känsla. Foto Blomsterfrämjandet.

En söt liten vas till en söt liten bukett med bland annat tulpanerna ”Chata”, ”Marit”, och ”Angelique” samt pärlhyacint, vanlig hyacint och kungsängslilja. Foto Blomsterfrämjandet.

Sugen på att lära dig blomsterbinderi?

Det enklaste sättet att hitta en kurs i blomsterbinderi är att tala med ortens florist eller blomsterhandel. Ibland ordnar butikerna själva kvällsträffar om kunderna uttrycker intresse, som till exempel Interflora Trend i Norrköping.

Ofta kan man även hitta kurser hos studieförbunden. Till exempel erbjuder Studiefrämjandet i Karlstad, Malmö och Linköping tredagarskurser i blomsterbinderi, Studieförbundet Vuxenskolan i Hudiksvall och Sandviken har både nybörjar- och fortsättningskurser och Medborgarskolan i Skövde, Stockholm, Halmstad, Tomelilla och Kungsbacka erbjuder allt från yrkesinriktad floristutbildning till temadagar. Är du intresserad av en mer yrkesinriktad utbildning lönar det sig att ta en titt på folkhögskolorna, till exempel Vårdinge i Mölnbo utanför Södertälje eller Munkeröd nära Stenungsund.

Slottsträdgården Ulriksdal ordnar kurser i allt från blomsterbinderi till trädgårdsdesign. Kursprogram hittar du på www.rappne.nu

Har du turen att bo i närheten av skånska Oxie har floristen Jenny Strandh ett gediget kursprogram med korta kurser, både för privatpersoner, företag eller varför inte till möhippan? www.blomsterdesign.nu

Genom presentkortsföretaget Liveit kan du gå själv eller ge bort en tvåtimmars snabbkurs i blomsterbinderi i Stockholm eller Göteborg. Inga förkunskaper krävs. Pris 645 kr. www.livetit.se

Härligt brandgul kavalkad med papegojtulpanerna ”Flaming Parrot” och ”Monarch Parrot” samt lysande gula ”Yokohama” . Foto Blomsterfrämjandet.

Enkel men effektfull bukett som passar bra till en man, särskilt om han är fotbollsintresserad, tulpanen heter nämligen ”Ronaldo”. Rosalila vaxblomma matchar tulpanen snyggt och limegrön bupleurum ger en läcker kontrast. Tre säljkvistar skapar höjd och spänning.

Lekfull bukett i handväska. Den röda, vackert liljeblommande skönheten heter passande nog ”Pretty Woman”. Foto Blomsterfrämjandet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar